Vinařství Marqués de Murrieta přepsalo historii. Jeho nové bílé víno Castillo Ygay Blanco Gran Reserva Especial 1986 získalo nejvyšší stobodové hodnocení od respektovaného znalce vín Roberta Parkera, autora prestižního periodika The Wine Advocate. Tohoto uznání se mu dostalo jako vůbec prvnímu bílému španělskému vínu. „Exkluzivní novinka Castillo Ygay se ještě ani nezačala prodávat, ale už teď přepisuje dějiny světového vinařství. Členové The Wine Advocate uvedli, že jde o jedno z nejlepších bílých vín, které za svůj život ochutnali. Díky tomu je víno vhodné i jako víno investiční,“ popisuje Martin Nejedlý, spolumajitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním českým distributorem všech vín z produkce Marqués de Murrieta. Castillo Ygay je mezi španělskými víny prvním, které kdy získalo nejvyšší hodnocení od Roberta Parkera. Této pocty je obtížné dosáhnout obzvlášť pro bílá vína. Novinka z portfolia Marqués de Murrieta se tak stal pomyslným mezníkem ve vývoji španělských vín. Zároveň zahajuje novou etapu vinařství Marqués de Murrieta, které slaví 165. rok své existence. Jde o nejstarší vinici ve vinařské oblasti Rioja na severu Španělska, kterou v současnosti vede hrabě Vicente Cebrian-Sagarriga. Unikátní bílé víno Castillo Ygay z roku 1986 se na trh dostává po 30 letech trpělivého zrání. Víno stvořené podle stejné receptury a postupu se poprvé objevilo už v roce 1919. „Současné Castillo Ygay zrálo více než 250 měsíců v sudech z amerického dubu a dalších pět let v betonových tancích. Jedná se jednoduše o dokonalé bílé víno, což ostatně prohlásil i Robert Parker a zástupci The Wine Advocate. Chuťově se skvěle hodí k iberské šunce, sýrům či bílému telecímu masu,“ upřesňuje Martin Nejedlý. Prestižní periodikum The Wine Advocate založil v roce 1978 jeden z nejvlivnějších odborníků na vína Robert M. Parket Jr. Dnes sdružuje několik znalců vín a má přes 50 tisíc předplatitelů v 37 zemích světa. Aktuálně můžete víno ochutnat v gastrobaru Monarch nebo restauraci Grand Cru v Praze.
Více z rubriky Gastro
-
Kincugi: japonské umění slepovaných talířů v restauraci The Artisan
Moderní česká restaurace The Artisan spojuje gastronomický zážitek s uměleckým dotekem prostřednictvím japonské techniky Kincugi. Výborné pokrmy si teď hosté mohou...
23.4.2024 -
La Veranda představuje nové chutě
La Veranda je jiná než ostatní fine diningové restaurace v Praze. Zde se již přes dvacet let podávají excelentní pokrmy, které...
17.4.2024 -
Legendární italská víla dezertů Ambra Campodonico představila v Praze svůj „CHECK INN CAKE“
Ponořte se do lahodné hry chutí a textur s novým dezertem, který exkluzivně pro hotelovou síť Czech Inn Hotels vytvořila v...
11.4.2024 -
Indický michelinský šéfkuchař Himanshu Saini rozšířil partnery manufaktury Jaeger-LeCoultre
Projekt Made of Makers od Jaeger-LeCoultre spojuje umělce z různých oborů mimo hodinářství, aby rozšířil hranice dialogu mezi hodinářstvím a uměním....
10.4.2024 -
Snídaně s lanýžem
Příběh se začal odehrávat v restauraci Deer již před několika lety. Před třemi roky přišel šéfkuchař Lubomír Dolejš a jeho prvním...
10.4.2024 -
Dvě vzácné whisky vytvořila umělá inteligence. Nabízí se za 50 000 $
Společnost Diageo překročila hranice tradičního a moderního, aby dala světu dvě exkluzivní láhve whisky, jejichž cena dosahuje astronomických 50 000 dolarů...
9.4.2024 -
Mečoun a Ústřice v PRU58
Gastronomická show v PRU58 se blíží. Již 16.4.2024 od 18:00 se restaurace promění v divadlo, kde na pódiu vystoupí v hlavní...
8.4.2024 -
Království chřestu v Hliněné baště
Král zeleniny dává najevo převahu svým vzhledem modelky – vysoký a štíhlý stonek zdobí rozverná špička. Oč méně má kalorií, o...
7.4.2024 -
Překvapení v srdci Vinohrad: Apelace 21
Zprvu by se mohlo zdát, že fine dining scéna a pražské Vinohrady nejdou dohromady. To by bylo ovšem chybně smýšlení. Všem...
4.4.2024