Sociální sítě
Nahoru

Viña Leyda: Exkluzivní vína z pobřeží Chile potěší i u štědrovečerní večeře

Viña Leyda se v posledních letech stává jedním z nejuznávanějších vinařství celé Chile. Jako historicky první pěstovalo víno v chladných oblastech okolo údolí Leyda poblíž západního hornatého pobřeží. 1image.cid„Leyda se dá v kontextu jihoamerických vinařů bez nadsázky označit za revolucionáře. První vína z nejchladnější části Chile představilo vinařství světu už v roce 1998. Od té doby získalo řadu ocenění i status producenta jednoho z nejprestižnějších vín odrůdy Pinot Noir v celé zemi,“ vysvětluje head sommelier pražské restaurace Grand Cru Jakub Čebiš. Produkty tohoto vinařství distribuuje v České republice a na Slovensku společnost Premier Wines & Spirits. Některá vína od Viña Leyda se chuťově hodí k rybím pokrmům a bramborovému salátu, jsou tak ideálním doplňkem ke štědrovečernímu stolu. image.cidVinice Viña Leyda jsou situovány pouhých 7 km východně od Tichého oceánu a 90 km západně od hlavního města Santiago de Chile. Zdejší půda a podmínky učinily z regionu vhodné místo pro pěstování vína. Se suchem si firma poradila vybudováním osmikilometrového potrubí vedoucím do řeky Maipo. „Vinice zde vlastní jen opravdu málo vinařů. Viña Leyda se svými 290 hektary s přehledem představuje hlavního producenta,“ dodává Čebiš. Pojmenování vinařství nevychází pouze z názvu oblasti, ale také ze starého vlakového nádraží, které vyhořelo v osmdesátých letech. Silueta tehdejší budovy dodnes tvoří logo společnosti. Údolí Leyda získalo status oficiální vinařské oblasti v květnu 2002, tamní víno se od té doby označuje jako Leyda Valley D.O. 3image.cidChilské Viña Leyda nabízí své produkty v několika kategoriích lišících se dle stáří i ceny. Velice populární jsou v Chile například vína z tradiční řady Reserva. Patří k nim především Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a Syrah. „Kvůli citrusovému aroma a výrazné minerální chuti se k Sauvignon Blanc výtečně hodí marinované ryby v doplnění vídeňského bramborového salátu. Jinými slovy jde o skvělou volbu k rodinné vánoční večeři,“ vysvětluje head sommelier Jakub Čebiš z restaurace Grand Cru. 2image.cid

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.