Sociální sítě
Nahoru

Louis Girardot – muž s vášní pro krásné ženy a sekt

Byl velkým milovníkem světských radostí, od dobrého vína po krásné ženy.  Jeho nejoblíbenějším nápojem byl však sekt. Ten před vínem preferoval z jednoduchého důvodu: „Je blízký ženám a ženy jsou pak bližší vám.“ Tato slova pronesl Louis Girardot – Francouz, který naučil Čechy pít kvalitní sekt.

girardot1Vyrábět pravé šampaňské se naučil v Moët & Chandon, ale po ukončení vzdělání se rozhodl, že chce šířit výrobu sektu dál po Evropě. Procestoval proto spolu s manželkou starý kontinent. Nakonec se během druhé světové války usadil na severu Čech, v Šanově u Teplic, kde si zřídil svůj první sklep na výrobu sektu. Proč právě Československo? K tomuto rozhodnutí ho vedly dva důvody – vybudovat zde výrobu sektu nebylo tak finančně náročné jako v jiných státech a zároveň naše země leží na 49. rovnoběžce, stejně jako jeho rodné Épernay v kraji Champagne.

etiketa_šanov1Jeho cílem bylo, aby Češi pili stejně kvalitní sekt jako Francouzi, nechal si proto dovézt kvasinky přímo ze Champagne a dříve používanou rakouskou metodu vyměnil za francouzskou. Rozvíjející se podnikání však přerušil únorový převrat a v roce 1948 mu sklep znárodnili. Girardot byl jako specialista na víno převelen do Starého Plzence. Tam přišel sám, bez manželky, kterou zanechal v Šanově.

etiketa_sanov2Absence paní Girardotové pro něj znamenala příležitost, i přes jeho vyšší věk totiž o něj ženy ze Starého Plzence měly zájem. Girardot dal nakonec přednost jedné ze zaměstnankyň sektárny, která se stala jeho milenkou. Situace se zkomplikovala, když přijela na návštěvu manželka a na jeho mimomanželský vztah přišla. Jako správná Francouzka nebyla zticha, ale po jejím odjezdu se vše vrátilo do starých kolejí.

Girardot nakonec ve Starém Plzenci zůstal jen tři roky, mezi léty 1949 a 1952, ale jeho dědictví je zde vidět dodnes. Kromě toho, že naučil zdejší sklepmistry používat francouzské kvasinky, ukázal jim, jak rozumět sektu, jak k němu přistupovat s vášní a rozumět noblese v něm skryté. Sám totiž kladl důraz na emocionální podtext, který v sobě tento nápoj skrývá. Díky němu se ve Starém Plzenci naučili, jak rozpoznat vína vhodná pro výrobu kvalitního sektu.

louis-girardot-brutŽivot Louisi Girardotovi připravil hořký závěr. Na jeho konci ohluchnul a přestěhoval se proto zpět do své domovské Francie. Zde podle dostupných zdrojů zemřel velice nešťastnou náhodou – přejela ho tramvaj, kterou kvůli svému zdravotnímu stavu neslyšel. Na Louise Girardota ve Starém Plzenci nezapomněli. Již od dob druhé světové války si můžeme vychutnávat jejich kvalitní sekty, dnes vyráběné pod značkou Bohemia Sekt. Jeden z jejich nejprestižnějších sektů pak nese jméno slavného Francouze.

Pokud otevřeme láhev sektu Louis Girardot Brut, přeneseme se do světa, ve kterém se mísí elegance s očekáváním příjemného prožitku. Stejně jako on můžeme v tomto cuvée odrůd Ryzlin rýnský, Rulandské bílé a Chardonnay hledat přísliby a vidinu neobyčejných chvil. Tedy dědictví Louise Girardota.

Více z rubriky Gastro

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Prožijte Velikonoce v džungli města

    Pokud toužíte po nezapomenutelném zážitku o Velikonocích, nabízí se pro vás perfektní plán. Přijďte se připojit na speciální Velikonoční Jungle Brunch,...

    Marek Zelený22.3.2024
  • Hotel The Mozart Prague chystá velikonoční brunch

    Hotel The Mozart Prague připravil ideální příležitost, jak oslavit příchod jara s blízkými, a to speciální nedělní velikonoční brunch. Tento jedinečný...

    Jan Pešek20.3.2024
  • Světový den vody 2024

    Světový den vody každoročně připadá na 22. března a tento rok je hlavním mottem “Voda pro mír”. Světový den vody se...

    Marek Zelený19.3.2024
  • The Artisan servíruje jarní menu plné svěžesti

    Pražská restaurace The Artisan vítá příchod jara s novým velikonočním menu. Svěží chutě přináší vybrané speciality inspirované Velikonocemi jak v týdenní...

    Marek Zelený19.3.2024
  • Velikonoce s Baronem

    Velikonoce klepou na dveře, a jak lépe je strávit než v přítomnosti prvotřídních českých ovocných specialit a pálenek Baron Hildprandt. Nenechte...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Barmani z Baru, který neexistuje přijíždí do Prahy

    V úterý 19. března se za smíchovský bar Back Doors postaví dvojice Rudolf Forman a Tomáš Křemenák z Baru, který neexistuje....

    Jan Pešek12.3.2024
  • V nově otevřeném Gabby’s baru se hraje

    Nově otevřený Gabby’s Irish Pub ve Vladislavově ulici se těší neuvěřitelnému zájmu. Od středy do neděle se zde přesně v 18hodin...

    Marek Zelený12.3.2024
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.