Sociální sítě
Nahoru

Originální kniha ZUličníci potěší děti v nemocnicích a dětských domovech

Mladý talentovaný pop-artový fotograf a street-artový umělec tvořící pod pseudonymem Matěj Dereck Hard vydává začátkem listopadu letošního roku knihu- fotopříběh ZUličníci, která je určena především předškolním dětem ve věku od jednoho do sedmi let.

ZULIČNIĆI víc než jen kniha

Vzniku knihy předcházely dlouhé měsíce příprav. Dereck Hard příběh nejen vymyslel a napsal, ale především se postaral o obrazové ztvárnění celé knihy. Jde o 33 originálních autorských fotografií ve stylu Hardovy pop-artové série „Little Reality“.

„Žijí v ulicích všech měst, po celém světě a vždy poblíž lidí,“ píše autor v úvodu knihy, čímž náznakem vysvětluje původ jména jejích hlavních hrdinů. „Nejsou to ani lidé, ani zvířátka. Přestože jako zvířátka vypadají, nosí oblečení, i když trošku jiné než lidé, a mluví spolu mezi sebou lidskou řečí.“ Postavičky připomínající malé chlupaté medvídky při přípravě knihy skutečně vznikly.

dereck_image1

Autor oslovil studenta AVU, Matěje Rejlka a na základě jeho návrhu byly Zuličníci vytvořeny ve speciálním designérském studiu. Teprve poté mohly se skutečnými postavičkami ve skutečných kulisách začít vznikat netradiční fotografie, které představují stěžejní součást knihy.

Petr Čtvrtníček a …v roli spoluautora

Na přípravě knihy se kromě autora podíleli i herec Petr Čtvrtníček, který ztvárnil roli profesora Vím, a Matteo Ravizza v roli Kazisvěta. Postavičky ZUličníků vytvořil podle návrhů Matěje Rejla Jiří Propílek. Výsledkem spolupráce je kniha o 72 stranách, vytištěná na prvotřídním lesklém křídovém papíře a v tvrdé knižní vazbě. Do poutavého příběhu o rodině ZUličníků z Prahy 5 autor nenásilně vpašoval i mravokárné prvky, které se snaží děti nenásilnou formou vést k ohleduplnosti vůči okolí a přírodě.

Zuličníci mají poslání

Kniha vychází v nákladu 1000 výtisků. Polovina nákladu poputuje zdarma jako dárek dětem do dětských domovů a dětských nemocnic po celé České republice, kromě jiných do Thomayerovy nemocnice v Krči, do nemocnic v Ostravě, Brně, Plzni, Olomouci, Pardubicích a Českých Budějovicích, do dětských domovů v Kroměříži, Berouně, České Lípě a desítek dalších.

image_zulicnici_2

Činy místo slov

Reakce zástupců těchto institucí, kteří jsou s dětmi v každodenním kontaktu, dokazují, že i v dnešní přetechnizované době je kniha stále jedním z nejlepších dárků, jaký mohou děti dostat. „Pobyt v nemocnici není jednoduchý ani pro dospělé, natož pak pro děti. Způsobů, jak jim zpříjemnit čas strávený u nás, není nikdy dost. Jsem si jist, že předčítání krásné knihy je velkým přínosem i pro samotnou léčbu,“ říká například tiskový mluvčí pražské Thomayerovy nemocnice Ondřej Macura.

S nadšením byla nabídka dárku přijata i v dalších nemocnicích, za všechny citujeme reakci Dagmar Zouharové, asistentky ředitele Fakultní nemocnice Brno: „Velmi Vám děkujeme za velkorysou nabídku, kterou nesmírně rádi využijeme. ZUličníci budou jistě tím správným potěšením pro naše nejmenší pacienty v předvánočním čase. S radostí jsem se podívala na webový odkaz a to, co jsem viděla, naprosto předčilo mé očekávání. Knihy budeme směřovat na oddělení, kde bude nejvíce dětí či dětí, které musí absolvovat dlouhodobou léčbu. V těchto případech je vytržení z každodenního, procesu´ velmi vítané.“ Na knihu se těší i v dětských domovech. „Dar moc rádi přijmeme. Určitě knihu využijeme při vzdělávání i relaxaci,“ plánuje Věra Nováková, ředitelka Dětského domova v Nepomuku.

Nejen autor

Matěj Dereck Hard absolvoval magisterské studium tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě, je vítězem ceny Junior Award na Czech Press Photo 2010. V letech 2014 a 2015 byl oficiální tváří a ambasadorem značky Canon. Upozornil na sebe především časopisem Are We Bastards?, který založil a dával v něm prostor mladým talentovaným umělcům z různých oborů – filmařům, hudebníkům, fotografům, street sportovcům a dalším. Je rovněž autorem tří samostatných publikací, Street Kids (2012), Classic Steps (2014) a Photoman! (2014).

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.