Sociální sítě
Nahoru

3 zázračné účinky chia semínek na lidský organizmus

Nedávný výzkum potravinové komise odhalil, že pravidelně jíst Chia semeno může zlepšit vaše zdraví v mnoha způsoby. Chia semínka mají natolik vysoký obsah klíčových živin,  že se s nadsázkou dá tvrdit, že už se vlastně skoro nevyplatí jíst nic moc jiného.

1. Zabraňují stárnutí kůže

Vědci z Mexika nedávno odhalili, že Chia semínka mají téměř dvakrát vyšší koncentraci antioxidantů, než se původně myslelo. Navíc bylo prokázáno, že vyšší obsah umožňuje zastavit až 70% neblahých účinků volných radikálů. Chia semena tak mohou zabránit předčasnému stárnutí pokožky v důsledku zánětu poškozením volnými radikály.

2. Hrst chia semínek se rovná dennímu příjmu vlákniny  

Chia semínka obsahují super-vysoký obsah vlákniny. Téměř 11 gramů na necelých 30g chia semínek. Hrst chia semínek Vám tak může poskytnout doporučený příjem vlákniny na celý jeden den. Vláknina má mimo jiné zásadní význam pro schopnost vašeho těla vyrovnávat hladinu inzulínu v krvi a také pomáhá podporovat pravidelnost stolice.

3. Umí léčit cukrovku

Vzhledem k tomu že chia semena jsou bohatá na kyseliny alfa-linolenové a vlákninu, rozhodli se výzkumníci z University of Litoral v Argentině vyzkoumat, jak můžou pomoci zabránit metabolickým poruchám jako dyslipidemie (přebytečný tuk v krvi) a schopnost inzulinové rezistence – což jsou dva faktory ve vývoji diabetu.

Závěry zveřejněné v časopise British Journal of Nutrition jsou ohromující:

Chia semena při pokusu na laboratorních myších dokázala zcela zabránit vzniku dyslipidémie a inzulínové rezistence. V krvi myší se nenašlo zvýšený cukr, přestože tvořil 65% jejich potravy po dobu celých 3 týdnů. Kontrolní skupina myší, jež chia semínka v potravě nedostávala naproti tomu z 85% onemocněla cukrovkou. 

A víte, že zajímavé zdravotní výhody má i chia olej?

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Fit

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.