Sociální sítě
Nahoru

Týden vína v Praze: Prague Wine Week 2017

Na přelomu ledna a února, od 30. ledna do 5. února 2017, se Praha stane dějištěm devátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2017. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet tříchodová menu snoubená s víny za doporučenou paušální cenu. Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat devadesátibodová vína Prague Wine Trophy a ve Vinografu Senovážné i Championy. Vyvrcholením festivalu bude jubilejní, již desátá Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy ve čtvrtek 2. února 2017 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Vstupenky v ceně 1000 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro. Více na www.pww.cz. IMG_7567

Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, se spojí s vybranými restauracemi a nabídnou menu s víny, tzv. „Wine & Food tandemy“. Například restaurace Provocateur v Petrské ulici připraví zimní menu, v němž se snoubí houby, křepelčí vajíčka, lanýže, foie gras, kachní prsa a pečené kaštany s víny třetího nejlepšího vinařství Prague Wine Trophy 2016, Vinařství Štěpán Maňák. Dvůr Hoffmeister ve Velkých Čičovicích, kouzelná venkovská usedlost nedaleko Prahy, nabídne menu, sestávající ze salátku Waldorf, konfitovaného kachního stehna a čerstvě pečeného jablečného koláčku, spárované s víny čtvrtého nejlepšího vinařství, Mikrosvín Mikulov. Zde ochutnáte k menu Championa – Ryzlink vlašský z Liščího vrchu! Lukáš Häusler, šéfkuchař restaurace Atelier RED&WINE na Malé Straně, sladil pošírovaného lososa, foie gras a divokou kachnu s víny vinařství Gotberg. Restaurace Tempo Allegro v ulici Karolíny Světlé vynalézavě zkombinuje menu italského střihu s víny rakouského vinařství Kral Steffanus. Do Mikrofarmy s bistrem na náměstí Jiřího z Poděbrad by se měli vypravit milovníci hovězího, kteří si zde mohou dát předkrm, tataráček a hovězí tournedos, doplněné víny vinařství PROQUIN. Café Atmosferas Ve Smečkách uspořádá degustaci rakouských vín dovozce Vína DAC, doplněných sýrovým talířem s fíkovou marmeládou. Wine bar Vinotéka U Mouřenína v Dlouhé nabídne degustaci pěti vín Víno J. Stávek, ve svém druhém podniku v ulici Tržiště taktéž, zde navíc zkombinovanou s finger food.

IMG_7026Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat devadesátibodová vína Prague Wine Trophy. Vinaři a dovozci věnovali Championy na unikátní degustaci ve Vinografu Senovážné, kde bude možné po celý týden mezi 17.00 a 19.00 ochutnat 12 Championů podle vlastního výběru za symbolickou cenu 300 Kč! Ve středu 1. února od 19.30 zde proběhne Masterclass Slovensko, vstupné činí rovněž 300 Kč. Podrobnosti o těchto degustacích včetně kontaktů pro rezervace a další akce v degustačním centru na www.pww.cz.

IMG_7721Na Galadegustaci ve čtvrtek 2. února 2017 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze se mohou představit pouze medailisté Prague Wine Trophy. Letos to bude 89 vinařství a dovozců, celkem představí více než 700 vín. Účast si nemůže zaplatit žádný vinař ani dovozce, který v soutěži nezískal medaili. Díky tomu si Galadegustace v průběhu let vybudovala pověst jedné z nejlepších vinařských akcí v Praze. Bude možné se setkat s nejlepšími domácími vinaři i řadou zahraničních. Z německé Mosely si přijedou převzít Championy a ocenění pro pětihvězdičková vinařství za suché i sladké ryzlinky Oliver Haag z vinařství Fritz Haag a Johannes Haart z vinařství Reinhold Haart (dovozce OHMS) a Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com). Ryzlinky z německé oblasti Mittlerhein osobně představí Jochen Ratzenberger z Weingut Ratzenberger (dovozce VínoPlus). Z Rakouska dorazí Ludwig Hiedler z Weingut Hiedler, který si převezme diplom pro pětihvězdičkové vinařství (dováží Pro-vino.cz), Karl Neustifter z Weingut Neustifter, Pavol Král z vinařství Kral Steffanus a zástuci vinařství Weinwurm a Hummer. Několik vinařů dorazí z Itálie, mezi nimi Antonio Sasa a Giorgio Boeri (dovozce VPV Praha). Josip Nuić z Vinogradi Nuić z Bosny a Hercegoviny (dováží Ratio commerce) si přijede převzít diplom Championa za nejlepší Syrah, velké překvapení soutěže. Z Maďarska přijedou Ákos a Tibor Molnár, jejichž vína dováží společnost Borpince.cz. Ze Slovenska dorazí majitelé nejlepšího slovenského vinařství Prague Wine Trophy, Karpatské perly, Margita a Ladislav Šebovi. Přijede i Milan Pavelka z VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn a Miloš Holík z Vinárstva Golguz. Výčet zahraničních vinařů, kteří se na Galadegustaci představí, tím nekončí.

IMG_7020Festival Prague Wine Week je každoročním vyvrcholením prestižní mezinárodní soutěže vín Prague Wine Trophy, která se odehrává v Praze ve čtyřech kolech ročně od roku 2007. Hodnocení vín v této soutěži probíhá jedinečnou srovnávací metodou, kdy je každé víno hodnocené několikrát, a sleduje se jeho vývoj. Mezinárodní porota soutěže je rovnoměrně složena z vinařů, obchodníků s vínem, someliérů a novinářů. Soutěže se účastní domácí a zahraniční vína v takovém poměru, v jakém jsou na českém trhu s vínem. Medaile Prague Wine Trophy je známkou kvality a je využívána jako marketingová podpora pro propagaci kvalitního vína. Je mezi odbornou veřejností velice uznávaná. Jubilejního, desátého ročníku soutěže se v roce 2016 zúčastnilo 1475 vín, o 19 % více než v předchozím ročníku. Některou z medailí získalo 116 vinařství a dovozců.

Nejlepším domácím vinařstvím se stalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice , na druhém místě skončilo Zámecké vinařství Bzenec a na třetím Vinařství Štěpán Maňák. Ze zahraničních vinařství si nejvíce medailí odnáší LGCF (dováží United Brands), na druhém místě skončila se shodným počtem medailí dvě slovenská vinařství, Karpatská perla a Vinárstvo Golguz, a o třetí místo se dělí další dvě vinařství ze Slovenska, Ing. Jozef Repa – repa winery a VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn. Mezi dovozci zvítězil Foltýn Wine, jako druhý se umístil dovozce Alifea a na třetím místě Adveal. Cenu Jindřicha Duška pro absolutně nejlepší vinařství Prague Wine Trophy 2015 získalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

Prague Wine Trophy uděluje zúčastněným vinařstvím rating. Ten nejvyšší, 5 hvězdiček, získalo v tomto ročníku 34 vinařství (s průměrem tří nejlepších vín 90 a více bodů), z toho 23 zahraničních a 11 domácích.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.