Sociální sítě
Nahoru

Tradice pití ovocných destilátů ve střední Evropě nejen v období Velikonoc

Výroba ovocných destilátů je v regionu střední Evropy známá více jak 600 let. Jedny z nejstarších zmínek pocházejí z knihoven křesťanských klášterů v údolí Wachau v dnešním Rakousku. Zde se vyráběly ovocné destiláty již na konci 14. století. Ne nadarmo je tato oblast i dnes známá nejenom coby producent špičkových vín, ale také špičkových meruňkových destilátů. Podobně stará je tato tradice na Jižní Moravě a Valašsku, kde se první písemný doklad o existenci pálenice nachází v urbáři vizovického panství z roku 1585. Vizovice a okolí jsou dodnes synonymem výroby té nejlepší slivovice.

Zlatá košer slivovice v sobě spojuje jedinečný destilát a přísná pravidla košer výroby. Výsledný nápoj se navíc nechává zrát celých deset let v dřevěných sudech z dubu, čímž vzniká ovocný destilát té nejvyšší kvality. Výroba kosher slivovice probíhá za dozoru zástupce ortodoxní unie amerických rabínů. Výrobní zařízení musí být před započetím výroby „vykošerováno“, tzn. vypláchnuto teplou a studenou vodou.

Zlatá košer slivovice v sobě spojuje jedinečný destilát a přísná pravidla košer výroby. Výsledný nápoj se navíc nechává zrát celých deset let v dřevěných sudech z dubu, čímž vzniká ovocný destilát té nejvyšší kvality. Výroba kosher slivovice probíhá za dozoru zástupce ortodoxní unie amerických rabínů. Výrobní zařízení musí být před započetím výroby „vykošerováno“, tzn. vypláchnuto teplou a studenou vodou.

Díky příhodným klimatickým podmínkám se mezi Rýnem a Dunajem vždy dařilo švestkám, hruškám, meruňkám, třešním a jiným peckovinám. Zpracování tohoto ovoce na kvas a následně na destilát se stalo specialitou mistrů páleníků, a můžeme říci, že uměním předávaným z generace na generaci. Prémiový ovocný destilát se obvykle vyrábí vícestupňovou destilací vyzrálého ovocného kvasu. Následně zraje v  tancích, k sladění chutí a vůní a „zakulacení“ destilátu. Jeho barva je čirá. Pokud je k zrání použit sud, získává destilát nejen specifické aroma, ale také barvu. V tomto případě nezaměnitelnou zlatou.

Degustace ovocných destilátů s tématem velikonočních tradic se pod taktovkou společnosti ALKOHOL.CZ  v nově otevřené exkluzivní restauraci Ateliér Kalina ochotně ujal přední český barman Achim Šipl, mistra světa v oboru mixologie

Degustace ovocných destilátů s tématem velikonočních tradic se pod taktovkou společnosti ALKOHOL.CZ v nově otevřené exkluzivní restauraci Ateliér Kalina ochotně ujal přední český barman Achim Šipl, mistra světa v oboru mixologie

Pečlivým vypálením kvalitního ovocného kvasu vícestupňovou destilací vzniknou opravdu vynikající pálenky. Nejčastější destilát je slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i další pálenky, jako jsou například třešňovice, jablkovice, vínovice, mirabelkovice, trnkovice a nebo vzácná oskerušovice. Ideální obsah alkoholu prémiových ovocných destilátů je 42 – 47 %. Při vyšší koncentraci alkoholu trpí hlavně aroma ovocné pálenky, při nižší koncentraci bude pálenka příliš vodnatá.

Společnost Alkohol.cz sází na tuzemskou produkci

Společnost Alkohol.cz sází na tuzemskou produkci

Ze švestek či slívek a blum se vypálí slivovice, z hrušek zase hruškovice, z meruněk meruňkovice. Z jablek se zase vyrobí jablkovice, které se v oblasti Dolní Normandie říká calvados. Z vína je pak možné vyrobit vínovici, popřípadě její kvalitnější formu, kterou je brandy. Pálením je však možné zpracovat i další ovoce, u kterého bychom to moc nečekali, a to například maliny, angrešt, fíky či jeřabiny. Pálenka tak nemusí být pouze ze švestek, jablek či meruněk.

Šéfkuchař Miroslav Kalina, který je zároveň porotcem známého televizního pořadu MasterChef se rád nechá inspirovat

Šéfkuchař Miroslav Kalina, který je zároveň porotcem známého televizního pořadu MasterChef se rád nechá inspirovat

Každá správná pálenka by měla vonět a především chutnat po ovoci, z něhož byla vyrobena. V případě, že jsou chuť i aroma přebity lihem, pak se nejedná o kvalitní pálenku, které byla věnována odpovídající péče. Ovocné pálenky jsou vedle vína reginálním alkoholickým nápojem a mají charakteristickou chuť i vůni. Výroba prémiových ovocných destilátů je složitý a dlouhý proces, ovšem výsledný produkt je ohromující.

VIZOVICKÁ SLIVOVICE STANLEY 2015: Čirý destilát s vůní, v níž cítíme nasládle mandlové aroma pecek, které nepřekrývá ovocný charakter. Chuť je díky zrání jemná, ovocná, lehce odkazující k mandlím díky peckám v kvasu. Je vyrobena výhradně z prémiových švestek z vizovických sadů, které jsou sbírány po jednotlivých odrůdách. Celkem bylo stočeno 2 015 lahví a každá láhev je opatřena ručně psaným pořadovým číslem a korkovým uzávěrem s voskovou pečetí.

VIZOVICKÁ SLIVOVICE STANLEY 2015: Čirý destilát s vůní, v níž cítíme nasládle mandlové aroma pecek, které nepřekrývá ovocný charakter. Chuť je díky zrání jemná, ovocná, lehce odkazující k mandlím díky peckám v kvasu. Je vyrobena výhradně z prémiových švestek z vizovických sadů, které jsou sbírány po jednotlivých odrůdách. Celkem bylo stočeno 2 015 lahví a každá láhev je opatřena ručně psaným pořadovým číslem a korkovým uzávěrem s voskovou pečetí.

Ovocné destiláty patří neodmyslitelně k velikonočnímu stolu. Velikonoce jsou v církevním kalendáři nejdůležitějším svátkem roku! Vánoce jsou až na druhém místě. Velikonocím předchází náročná příprava nejenom v podobě velikonočního půstu. Velikonoční stůl proto bývá bohatý na celou řadu specialit a masitých jídel z drůbeže, vepřového v podobě klobás a jehněčího. Je tedy důležité dobře trávit. A k tomu vám pomůžou svěží vína bohatá na kyselinku a především kvalitní ovocné destiláty, které plní na velikonoční tabuli digestivní funkci.

Zcela specifickou funkci mají ovocné destiláty o velikonočním pondělí. Na oslavu zmrtvýchvstání, ale také jara a období hojnosti, je zapotřebí uctít koledníky, kteří navštěvují ženy a dívky pomlázkou. Šlehání vrbovým proutkem jim má zajistit svěžest, mládí a plodnost. Nezletilí koledníci jsou obdarováni malovaným nebo čokoládovým vejcem a dospělí muži očekávají za odměnu ale také pro rozveselení skleničku něčeho výjimečného. Pokud je sklenička naplněna prémiovým ovocným destilátem, pak si může být žena jistá, že dodržela lokální tradice a muži její pohostinnost ocení svou náklonností. Patříte-li mezi náročné klienty, jistě Vás zaujme nabídka specializovaného obchodu www.alkohol.cz, který má aktuálně v nabídce nejvíce prémiových ovocných destilátů v ČR, a to ohromujících 203 druhů.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.