Sociální sítě
Nahoru

Van Cleef & Arpels pro náročné

Značka Van Cleef & Arpels by v roce 1906 nevznikla, nebýt milostného příběhu mezi Alfredem Van Cleefem – synem brusiče diamantů a Esther Arpels – dcerou obchodníka s diamanty. Společně, se nejen svými jmény zapsali do historie šperkařského průmyslu. V současné době jsou nedílnou součástí historie proslulého šperkařského domu Van Cleef & Arpels i jeho luxusní „couture“ parfémy. Nová Collection Extraordinaire byla vytvořena coby série exkluzivních vůní s jediným cílem – propojit nejcennější a nejryzejší z ingrediencí a pracovat s nimi bez absolutních mantinelů. Jen tak mohla vzniknout naprosto unikátní kolekce parfémů s osobitými koncepty – stejně mimořádnými, jako jsou šperky Van Cleef & Arpels.

vca-extra-ord-coll-FLATLAYVítejte v zahradách Van Cleef & Arpels

Už od svého počátku proslula značka tím, že inspiraci pro své legendární šperky hledá ve flóře i fauně. Nedílnou součástí jsou tedy i nejrozmanitější podoby květů z drahých kovů a vzácných kamenů vytvořených rukama mistrů šperkařského umění. K nejslavnějším kolekcím vzešla inspirace ze čtyř slavných typů: italských renesančních zahrad, anglických zahrad nejpřirozeněji vycházejících z přírody, geometricky přesných zahrad francouzských a rafinovaných japonských zahrad propojujících živou a neživou přírodu.

Jejich nevšední půvaby se objevily jako voňavá pocta v podobě šestice unikátních vůní respektujících slavnou tradici elegantních parfémů Van Cleef & Arpels. Nyní přichází jejich následovnice – pět vůní inspirovaných ryzími ingrediencemi oblíbenými napříč kontinenty i staletími.

Básnířka Gertrude Steinová kdysi napsala, že květiny jsou kvetoucími zázraky přírody – stačí několik poupat ve váze a rázem se celé okolí promění.

Každý z flakónů Collection Extraordinaire má své pořadové číslo a je opatřen originální pečetí. Krabička je pojata v čistě bílé doplněné zelenou – emblematickou barvou slavného domu Van Cleef & Arpels. Vůně Collection Extraordinaire jsou k dispozici jako Eau de Parfum.

AMBRE IMPERIAL_EDP 75ml&45mlAmbre Impérial No. 00506QB

Jako brána k Východu působí imaginární ambrová cesta zahalená do mystických odstínů černi symbolizujících nadčasovost Asie. Opulentní nóta přírodní ambry je jedním z pilířů orientálních vůní po dlouhá staletí a v Číně ji vnímali jako vůni císařského dvora. Dnes patří k ingrediencím, jaké mají své nezastupitelné místo ve smyslných kompozicích s dlouhodobým efektem.

Parfumér Quentin Bisch vysvětluje vznik své vůně: “Představuji si, že Ambre Impérial je samotnou esencí Východu – všechny jeho pozoruhodné momenty z historie i legendy uložené v jediném flakónu. Proto jsem pečlivě volil ty nejcennější ingredience a korunoval je ryzí ambrou. Výsledkem je fúze mezi sladkými a kořenitými vjemy – jako když si vložíte do úst kousek fantastické čínské delikatesy.“

Do nitra majestátní Ambre Impérial vstupujeme s tóny bergamotu doplněnými pikantním růžovým pepřem. Vzápětí se dostáváme do bohatého a mystického centra, jemuž kraluje ambra spolu s fazolkami tonka, vanilkou a benzoinem, které tvoří důstojný doprovod úchvatné, kořenitě orientální kompozici.

California Rêverie No. 15485HG

Řekne-li se Kalifornie, do našich představ se promítne úchvatný kus Nového světa – plný snů a přání, zářící, sluncem políbený ráj. California Rêverie, transformuje tuto představu do podoby vůně.

Při zrodu California Rêverie bylo cílem Antoine Maisondieu vytvořit smyslovou poctu slunci coby zdroji života. „Bez něj by nevykvetl jediný květ a země by byla tak pustá. Proto jsem si představil zářící barvy Kalifornie zalité slunečními paprsky a vybavil si, čím voní. Odpověď a tím i klíčová ingredience byla nasnadě – je to jasmín.“

Ušlechtilý a nezaměnitelný jasmín sambac patří ke skutečným legendám mezi vůněmi. Ačkoliv původně pochází z Indie, podařilo se mu zdomácnět ve spoustě dalších zemí. Symbolizuje čistotu a naději, proto je často i jednou z ikonických květin ve svatebních kyticích.  Svěží a zářivý úvod California Rêverie patří mandarince a neroli. Po nich přichází řada na něžný jasmín a smyslné květy frangipani. Závěr pak patří sladkým tónům vanilky a včelího vosku, které mají nejblíž k hřejivosti slunečních paprsků.

Moonlight Patchouli  No. 01038YK

Pačuli má svůj původ v Indii a Asii, ale dnes se pěstuje především v Indonésii. Jeho popularita v Anglii se datuje od r. 1850 a ve Francii se poprvé představilo na sklonku 19. století. Obrovskou oblibu zažilo za tzv. Druhého císařství, kdy byly v módě luxusní kašmírové šály dovážené z Indie, které – aby při dlouhé cestě lodí nedoznaly úhony – byly proloženy právě lístky pačuli.

Oproti očekávání má nezaměnitelná dřevitá vůně svůj původ nikoliv v kořenech, ale přímo v lístcích, které projdou správným procesem sběru a sušení. Jedním z klíčových momentů je několikaměsíční uskladnění ve speciálních nádobách, kde postupně vyprchá jejich nahořklost a naopak se plně rozvine jedinečná vůně – svěží a přitom lehce dřevitá s nepatrným náznakem kakaa. Z 50 kg sušených lístků je později získán 1 kg esenciálního oleje.

Pro tento nový opus z Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire jsem chtěla vytvořit novou dřevitou kompozici – zároveň sofistikovanou i absolutně úchvatnou. Pačuli patří k jednomu ze základních kamenů při výrobě vůní. Chtěla jsem se vrátit úplně ke kořenům a představit jej v Moonlight Patchouli v jeho nejryzejší kráse. Proto jsem jeho unikátnost podtrhla esencí z bulharské růže, kosatce a na závěr doplnila stopou semiše pro zdůraznění všech předností hlavní ingredience,“ prozrazuje autorka vůně Sonia Constant.

Precious Oud No. 04855AM

Vůně nazvaná Precious Oud je poklonou jedné z nejuctívanějších esencí – agarovému dřevu. Jedná se o dřevo z keře orličínu indického prosycené vonnými silicemi a pryskyřicemi, které vznikají uvnitř větví coby reakce na cizopasnou houbu. Žákyně slavného Michela Almairaca a autorka vůně Amandine Marie pojala svou kompozici jako poctu ručně vyráběným zářivým klenotům Van Cleef & Arpels.

Propojením nóty agarového dřeva s květinami se zrodil zářivý šperk plný překvapivých hřejivě svůdných odstínů. Úvod se nese ve znamení bergamotu doplněného zrnky růžového pepře. Srdce vibruje ušlechtilou krásou tuberóz a něhou jasmínu. A pak už nastupuje vláda bohatého akordu agarového dřeva doplněného santálem, pačuli, vetiverem a náznakem ambry.

Výsledkem je smyslně ušlechtilý parfém symbolizující nadčasovou krásu nepodléhající módním výstřelkům – přesně v duchu slavné tradice domu Van Cleef & Arpels.

Bois d’Iris No. 10549AD

Jedinečný koncert exotických dřevin s jemně slaným podkresem připomíná procházku po mořském břehu, kde se ve vzduchu mísí vůně mořské vody se sluncem vysušenými naplavenými kusy dřeva“, říká o své vůni její tvůrkyně Emilie Coppermann.

Lehké a osvěžující vůni s pudrovým vyzněním kraluje kořen kosatce rozkvétajícího ve slunném Toskánsku. Okolo něj je poskládána svůdná kaskáda hřejivých tónů myrhy, kadidla a šedé ambry. Minimalistická a přitom výmluvná vůně nese mnohé naznačující jméno: Bois d’Iris.

K dostání exkluzivně ve FAnn parfumeriích a na www.fann.cz

Více z rubriky Kosmetika

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.