Sociální sítě
Nahoru

Pohádkový Český Krumlov plný letních zážitků a krásné hudby

Letní prázdniny nás každý rok vyzývají ke spoustě zážitků. Ať už jsou to sportovní výkony, poznávání českých hradů a zámků, hudební festivaly nebo jen prosté užívání si letní atmosféry. Tohle všechno můžete zažít, pokud se vypravíte do Českého Krumlova. Od 14. července do 5. srpna tu navíc probíhá Mezinárodní hudební festival, což je jedinečná příležitost k návštěvě tohoto kouzelného místa a jeho okolí.

Krumlov 2016, Filmová hudba: Ennio Morricone a Luboš FišerMezinárodní hudební festival Český Krumlov se letos koná už po šestadvacáté. Jedna z nejvýznamnějších kulturních akcí u nás je i stálou součástí evropského kulturního kalendáře a představuje významné tuzemské i zahraniční umělce. V rámci festivalu zazní na 19 koncertech klasická hudba, muzikál, šanson i crossover v unikátních interiérech a exteriérech Státního hradu a zámku Český Krumlov, ale i v dalších objektech města, zapsaného na seznam světového dědictví UNESCO.

Největšími hvězdami letošního ročníku jsou bezpochyby operní diva Angela Gheorghiu a charismatický tenorista Ramón Vargas. Společně vystoupí na zahajovacím galakoncertě 14. července v Pivovarské zahradě za doprovodu PKF – Prague Philharmonia pod vedením Leoše Svárovského. Zazní světoznámé melodie z oper Nabucco, Traviata, Romeo a Julie, Madama Butterfly, Carmen, Tosca a dalších. Na stejném místě pod širým nebem zazní 4. srpna Verdiho Messa da Requiem, dílo, jehož každé provedení je svátkem a zároveň hlubokým obohacením.

Tradičně jsou na programu festivalu koncerty převážně klasické hudby v prostorách hradu a zámku Český Krumlov. Máte tak jedinečnou příležitost vyslechnout si slavné melodie v nádherných prostorách, které dohromady vykouzlí nezapomenutelný zážitek. Své violoncello v Maškarním sále rozezní Misha Maisky, vynikající svou expresivní hrou i charakteristickou bílou hřívou, za doprovodu mladé čínské klavíristky Shiran Wang. Dále zde vystoupí Škampovo kvarteto, Smetanovo trio, Capella Mariana a další. Klášterní kostel Božího těla se mezi festivalové lokace zařadil v loňském roce a letos se zde konají dva nedělní odpolední koncerty v podání souboru Schola Gregoriana Pragensis a trumpetisty Marka Zvolánka s varhaníkem Pavlem Svobodou.

MHF Český Krumlov 2016 (4)Program festivalu netvoří jen tzv. „klasika“, nýbrž i letos nabízí koktejl hudebních žánrů. Svůj osobitý hudební styl předvede krumlovskému publiku v Maškarním sále Janoska Ensemble. Soubor spolupracuje s takovými umělci, jako jsou Anna Netrebko, Bobby McFerrin či jazzový kytarista Biréli Lagrène. Janoska Ensemble představí originální virtuózní kombinaci klasické hudby s příměsí jazzu, popu a tradiční hudby. Na rendez-vous s francouzským šansonem zase zve zpěvačka Radka Fišarová: „Základ našeho koncertu tvoří písně zpěvačky Edith Piaf, které díky představení Edith – vrabčák z předměstí zpívám již 17 let. Časem nás však s mými muzikanty zaujali i další interpreti a skladatelé, jako např. Charles Aznavour, Jacques Brel nebo Mireille Mathieu. Repertoár jsme rozšířili o jejich skladby a poté jsme také začali objevovat krásné české texty či zhudebněné básně Jiřího Žáčka.“ Pokud chcete autentický zážitek dopřát i dalším smyslům, zavítejte 22. července do Pivovarské zahrady, kde bude irským večerem s ochutnávkou irské whisky provázet skupina Altan. Nebude chybět ani americký muzikál v programu „Bravo Broadway“ v autentickém podání broadwayských muzikálových hvězd Chloe Lowery, Capathii Jenkins, Roba Evana, Hugha Panara a dirigenta Randalla Craiga Fleischera za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice.

MHF Český Krumlov 2017 otevře své brány, vedle tradičních festivalových lokací, jako jsou Pivovarská zahrada, Zahrada Kooperativy, Zámecká jízdárna a Maškarní sál, také dalším atraktivním místům Českého Krumlova, např. Klášterní kostel Božího těla nebo zámecká zahrada, kde se uskuteční letošní novinka – závěrečný komponovaný večer s titulem „Noc barokních mistrů“. Pro návštěvníky závěrečného večera tu bude připravena „Iluminace zahrady“, koncert souboru Barocco sempre giovane se sólovým trumpetistou Markem Zvolánkem, a slavnostní ohňostroj.

Více z rubriky Hudba

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.