Sociální sítě
Nahoru

Víte, jak poznat ten opravdový rum?

Současná doba je zvláštní… Alespoň v tom ohledu, že nahrává jistým nepravdám, které ovlivňují nás všechny. Jako zákazníci nejsme rádi klamáni a začínáme pátrat po tom, co jíme a jaké výrobky používáme. Co se týče alkoholu, nejsme zatím tak daleko. A to by se mělo změnit. On totiž není rum jako rum. Dost možná si v baru dopřáváte skleničku s pocitem, že jste vybrali dobře, ovšem nemusí to být tak úplně pravda. Jak ale poznat ten pravý, který si na rum jenom nehraje?

Havana Club Anejo Especial (2)Opravdový rum musí být vyroben z cukrové třtiny a musí mít minimálně 37,5 % alkoholu. Mnozí výrobci se snaží zákazníky oklamat různým způsobem, třeba tak, že prezentují slovo rum nikoliv jako označení výrobku, ale ve jménu firmy, které je velkým písmem na etiketě,“ vysvětluje ambasador značky Havana Club a profesionální barman Jakub Vinš. Kvalitu rumu pak určuje především zrání a postup, nikoliv cena. Levnějším „rumům“ je chuť dodávána dochucovadly, která nejsou nezbytná! To dokazují rumy Havana Club Añejo Especial, kde se na chuti podílí dvojité zrání. Rum poprvé zraje v nových sudech z bílého dubu, který mu dodá jemný nádech vanilky, a po 2 a půl letech se přesune do starých sudů, čímž získá intenzivní a bohatou chuť.

Havana Club Anejo EspecialSystém Solera vs. blendování

Při zrání rumu se používají dvě metody – solera systém a blendování. Solera systém uvádí na láhvi nejstarší kapku bez ohledu na to, jak je velká. Pokud je v láhvi byť jen jedno procento desetiletého rumu, tak už je na etiketě prezentováno stáří deset let i když v průměru by bylo stáří třeba jen pět let. „My v Havana Club používáme blendování, protože nám to vůči zákazníkům přijde korektnější. Prezentujeme nejmladší kapku, např. když si koupíte náš sedmiletý rum Havana Club, můžete si být jisti, že nejmladší část je stará 7 let i když v průměru se jedná o 10 letý rum,“ dodává Jakub Vinš.

Jakub Vinš - ambasador značky Havana ClubZáleží vám na tom, zda pijete opravdový a kvalitní rum plný chuti? Pak si hlídejte:

– aby měl min. 37,5 % alkoholu

– byl vyroben z cukrové třtiny

– zrál metodou blendování

– chuť mu nebyla dodávána uměle

– prostřednictvím dochucovadel, ale zráním

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.