Sociální sítě
Nahoru

KDYŽ ČTYŘNOHÁ ELEGANCE VYDĚLÁVÁ

Dostihový byznys je opět na svém vrcholu, takže investice do výjimečného koně získává nových rozměrů. Diamanty, nemovitosti, investiční klenoty…, to vše vám bezpochyby vydělá spoustu peněz bez značného úsilí. Nicméně dravějším duším chybí při takových investicích jistá dávka adrenalinu…

Možnost, jak zhodnotit vydělané peníze, přichází rozhodně i s koupí čtyřnohého dostihového krasavce. Rozhodnete-li se navíc svého svěřence při derby morálně podporovat, velmi brzy zjistíte, že cesta k samotné výhře je dlážděna nadšením, adrenalinem a hráčskou euforií.

INVESTICE DO KONÍ NENÍ JEN PRO ARISTOKRATY

Nákup jedinečného dostihového koně je sám o sobě adrenalinovou záležitostí, která se dá připodobnit ke koupi losu. Je to hra, která může a nemusí vyjít. Obecně se dá říci, že vaše šance na výhru roste s výší vaší investice. Abyste se stali opravdovými králi dostihového pole, nestačí koupit koně za 50 tisíc korun, chce to investovat miliony. Chce to znalost oboru, kontakty, rozhled. Neznamená to však, že pokud jste naprostým nováčkem, nutně musíte v téhle oblasti kvůli své neznalosti propadnout.

Kůň Animal Kingdom s Johnem Velazquezem v sedle a majitelem Barry Iwringem

BÝT PODÍLNÍKEM JE LEPŠÍ

Právě proto, že cena vítězných koní bývá opravdu vysoká, lze se o vstupní náklady dělit. Nákup koně zajistí syndikát a vy jakožto investor si pak zakoupíte svůj podíl. Barry Irwin, ředitel a zakladatel syndikátu Team Valor, říká: „Když jste v této branži nováčkem, je vždy lepší obrátit se na syndikát a začít investovat zapojením se do partnerství. Veškeré znalosti, koupi koně, trénink i výběr dostihů pak za vás řeší odborníci.“

SOUČÁST DOBRÉHO TÝMU

Mezinárodní syndikát Team Valor je tedy vlastně prostředníkem závodního partnerství, které umožňuje vlastnit podíl na výjimečném závodním koni, a minimalizovat tak rizika ze ztráty. „Obvykle nabízíme podíly na koních, jejichž kupní cena bývá od šesti do dvanácti milionů korun. Výše podílu je pak od 2,5 do 10,5 %. Koupíte-li si tedy pětiprocentní podíl na koni za šest milionů, vaše počáteční náklady budou tři sta tisíc. Roční náklady na trénink se pak pohybují okolo milionu a půl, což vás jako pětiprocentního podílníka vyjde na 75 tisíc korun ročně, které vám budou rozúčtovány na měsíční poplatky ve výši 6250 Kč,“ uvádí Barry Irwin.

JISTOTA ČTYŘNOHÉ STAR

O Team Valor je známé, že nejsou tradiční oportunisté. Na rozdíl od konkurentů, kteří pravidelně navštěvují různé veřejné dražby, mají své scouty, a ti tráví hodiny a hodiny denně na závodištích po celém světě, kde vytipovávají talentované mladé koně výjimečných kvalit. Barry o samotné koupi říká: „Vykupujeme koně soukromě poté, co po několika závodech prokáží, že mají schopnosti stát se top mezinárodní závodní hvězdou. Ve chvíli, kdy máte takové zvíře, které před samotnou koupí prochází ještě přísným veterinárním vyšetřením, oslovíme naše potenciální investory e-mailem a nabídneme jim podíl.“

Obecně platí, že hřebci jsou dražší, více rizikoví, ale potenciálně nabízejí nejvyšší zisky. Klisny jsou naopak méně nákladné, stabilnější a nabízejí solidní návratnost investic bez větších rizik dostat se do dluhu. „My raději klientům doporučujeme koupi podílu klisny, protože je větší šance získat zpět původní investici, a to i z důvodu její zůstatkové hodnoty jako chovného zvířete,“ uvádí Barry. Team Valor se specializuje pouze na plnokrevné koně, které skupuje ve věku dvou až tří let. Závodí pak přibližně do svého šestého roku.

eurocharline5

RIZIKO VS. INVESTICE

Novým klientům Barry radí rozložit rizika. „V konečném důsledku je to vždy jen o hře čísel, takže čím více koňských podílů investor koupí, tím má vyšší šance na dosažení úspěchu. Pokud se tedy rozhodnete investovat například 750 tisíc korun, radíme částku rozdělit a investovat ji například až na tři koně.“  Když nedojde k očekávaným výsledkům, zvíře je obvykle prodáno ve veřejné aukci nebo nabídnuto k soukromému odkupu. Každou sezonu zpravidla závodí většina koní Team Valor v Severní Americe (USA a Kanadě). Mají však i dostihové koně v Anglii, Francii, Německu či Itálii. Příležitostně jezdí také do Dubaje či Hong Kongu. Investice je samozřejmě vhodná i pro zámožné Čechy. Team Valor operuje na mezinárodní úrovni a Barry sám uvádí, že „je možné vlastnit i koně, kteří závodí výhradně v Evropě. Náš současný nejlepší kůň v zahraničí je Va Bank, který je v tréninku v Polsku a závodí převážně v Německu a ve Francii.“

KONTROLA SVÝCH INVESTIC

Investorům, kteří se chtějí účastnit závodů, nabízí Team Valor možnost sledovat dostih z jejich zázemí. „Většina našich koní pak běhá v důležitých závodech a my máme možnost sledovat trať z těch nejatraktivnějších míst. Samozřejmostí je pohoštění zdarma. A pokud jde o naši komunikaci s investory, jsme ve spojení prostřednictvím e-mailových zpravodajů, které rozesíláme tři během týdne. V pondělí rekapitulujeme víkendové závody, středeční je věnovaný obecným interním zprávám, v pátek pak podáváme informace o nadcházejících víkendových dostizích,“ říká Barry Irwin. Evropští koně Team Valoru se pak účastní všech prestižních hlavních dostihů v Anglii (Ascot, Goodwood, Newmarket atd.), Francii (Chantilly, Longchamp, Deauville atd.) a Německu (Baden-Baden atd.), takže možnost sledovat svého čtyřnohého závodníka není tak vzdálená. Navíc, pokud se stanete podílníkem opravdové naděje, stačí i pouhých pět procent, abyste vždy byli v zisku.

Více z rubriky iLuxus

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.