Sociální sítě
Nahoru

Zpříjemnění horkých letních nocí

Léto je tu a s ním i horké noci. Krásné slunečné dny vystřídají teplé noci, které jsou méně příjemné k nočnímu odpočinku. Pomoci ke klidnému spánku bez nadměrného pocení mohou jednoduché triky i speciální matrace a polštáře.

ALESSANDERX 334

ALESSANDERX 334

Jestliže před spaním teplota v ložnici i přes opatření dosáhne hodnot přes 25°C, je kvalita spánku značně ovlivněna a nepřináší organismu odpočinek. Co můžete udělat, abyste se celou noc v posteli nepřevalovali nebo se neprobouzeli uprostřed noci zpocení?

Tip první: Zajistěte cirkulaci vzduchu

Protože klimatizaci v našich podmínkách má doma jen málokdo, je důležité dodržovat pravidla pro cirkulaci vzduchu. Ráno vyvětrejte a zastiňte okna roletami, závěsy, nebo speciální fólií. Přes den je venku ještě teplejší vzduch než vevnitř, takže příliš větrat nemá smysl, ale jakmile přijde večer a vzduch se ochladí, okna je dobré naopak otevřít a vpustit vzduch dovnitř. Na noc se rozhodně nezavírejte v pokoji. Pokud je to možné, tak otevřete více oken, a aby vzduch co nejlépe proudil, nechte otevřené i dveře.

Tip druhý: Dopřejte si teplou sprchu

Před ulehnutím opravdu pomáhá teplá sprcha. I když ve vedru láká spíše chladná voda, větší úlevu vám přinese voda teplá, protože otevře póry a z těla odchází horkost. Když se člověk neutře, tělo se ještě zchladí osycháním. Voda studená přinese naopak okamžitou úlevu, ale donutí tělo uzavřít póry a za krátko dochází ke zvýšení teploty těla.

Tip třetí: Zvolte vhodnou přikrývku

Peřinu nebo péřovou přikrývku je lépe nyní vyměnit za tenkou deku či prostěradlo. Umožní přístup nočního vzduchu k vašemu tělu, tím omezí pocení. Lidé, kteří se hodně potí, by měli spát v pyžamu, ostatní nazí, a když jim to vyhovuje, i nepřikrytí.

Tip čtvrtý: Vhodný polštář s matrací dokáží zázraky

Hlavně v létě milujete ten pocit svěžího vánku, kdy máte na sobě jen minimum oblečení a vaše pokožka může dýchat. Dopřejte ji tento komfort i během spánku. Existují materiály, které odvádí pot a vlhkost nebo udržují konstantní tělesnou teplotu během spánku. Mezi tyto materiály patří například Coolmax nebo Outlast. Pokud jsou matrace nebo polštáře touto potahovou látkou opatřeny, velmi podstatně vám to usnadní jak usínání, tak celý spánkový proces. Udržování konstantní teploty těla během spánku vám spánek nejen zpříjemní, ale vzhledem k jeho prohloubení také zkvalitní.

03_03_14 186Outlast je speciální termoregulační textilie původně vyvinutá pro vesmírné skafandry. Ve velké mikrobuněčné struktuře obsahuje miliony kuliček vyrobených ze speciálního vosku, které tají při teplotě 36 stupňů. V noci teplota těla stoupá a přebytečné teplo je absorbováno, ale když teplota klesne pod bod tání, kuličky znovu získají svůj tvar a pevnost a uvolní nahromaděné teplo.

Coolmax je vysoce výkonný materiál z inovativního vlákna, který stabilizuje vlhkost těla. Díky svým speciálním vlastnostem Coolmax kontroluje a reguluje teplotu těla, schne rychleji než jiné textilie a udržuje tělo v suchu a pohodě.

Lide s problémem nadměrné potivosti ocení řadu matrací Magnigel, která přináší do ložnic doslova chladivý závan. Patent matrací Magnigel vyvinuli odborníci z vývojových laboratoří Magniflex, italského lídra v oblasti vývoje a výroby matrací. Ekologicky šetrný a tlakuvzdorný Magnigel Foam je inovativní, vysoce prodyšný materiál, který umožňuje cirkulaci vzduchu a udržuje konstantní mikroklima mezi tělem a matrací. Tento materiál na bázi gelu má speciální strukturu, která vám dodá jedinečný pocit měkkosti a svěžesti. Používá se v kombinaci s paměťovou pěnou Memoform, a tak se dokonale přizpůsobí tvaru těla, aby byl zaručen neuvěřitelně relaxační spánek. Maximální prodyšnost matrace je zajištěna snímatelným potahem s viskózovým vláknem a 3D větracím lemem.

Více z rubriky Ložnice

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.