Sociální sítě
Nahoru

Mezinárodní elita parkurového závodění se sejde v Olomouci

Světový pohár v parkurovém skákání proběhne od čtvrtka 22. do neděle 25. června. V jezdeckém areálu téměř v centru Olomouce bude k vidění více než 300 koní, mezi jezdci se představí světová špička včetně české parkurové hvězdy Kamila Papouška. Vrcholem závodů bude nedělní hlavní soutěž Grand Prix. Jak se Světový pohár v parkurovém skákání připravuje a na co se v letošním ročníku nejvíce těší prezidentka závodů Barbora Valštýnová?

Valstynova (2)Co je na přípravě mezinárodních jezdeckých závodů nejnáročnější?

Přípravy na závod trvají bezmála rok, po skončení letošního závodu si dáváme měsíc pauzu a začínáme připravovat další. Závody se vlastně skládají ze dvou částí. První je samozřejmě sportovní. Je nutno zajistit zaměstnance a dobrovolníky, v době závodů nás po areálu pobíhá více než 200. Je také důležité zajistit bezpečnost koní a jezdců, jejich ubytování, parkování kamionů, zázemí. Důležité je sestavit kvalitní týmy rozhodčích a stewardů, kteří během závodu dbají na dodržování pravidel parkuru a  welfare koní. Druhá část je příprava zázemí pro veřejnost. V našem areálu se během prodlouženého víkendu prostřídá více než 10 tisíc diváků.

Valstynova (4)Pro pořádání prestižního závodu je třeba i prestižní prostředí. Co může jezdecký areál v Olomouci nabídnout navíc? Má nějaká specifika?

Náš areál je specifický hned z několika důvodů. Jezdce samozřejmě zajímá závodní povrch, který máme v České republice unikátní. Jedná se o systém zavlažování zespodu, tedy pod pískovým povrchem se nachází vana, která pomocí čerpadel udržuje povrch vždy perfektně zavlažený za jakéhokoli počasí. Toto jezdci ocení zejména při deštivých dnech, kdy z povrchů je odčerpávána voda a povrch je stále stabilní. Dále je u nás spíše rodinná atmosféra. Je to dáno velikostí našeho areálu, který se rozkládá jen na cca 4 hektarech. Jezdci proto nemají daleko z kamionů ke svým svěřencům a diváci mají vše téměř u ruky. A samozřejmě obrovská výhoda je poloha areálu téměř v samém srdci historické Olomouce. Když si návštěvník chce odpočinout, může navštívit centrum, které je vzdáleno jen 15 minut pěšky.

Valstynova (3)A když jsme u diváků, je třeba každý rok pro závody něco v módě? Obecně; lze říct, že jezdecké závody jsou spojeny s klobouky, máte tip pro letošní pohár? S kloboukem či bez?

V loňském roce jsme nechali vyrobit několik klobouků s logem závodů a byl o ně veliký zájem. Takže letos určitě s kloboukem, a to nejen proto, že v Olomouci nám na závodech vždy svítí sluníčko. Každopádně u parkurových závodů žádná typická móda není.

Vy jakožto prezidentka Světového poháru jistě řešíte své outfity také. Kolik jich máte připraveno?

Tak na tuto otázku je hodně složité odpovědět (smích). Přes den musím volit více společenské oblečení, jelikož se účastním ceremoniálů předávání cen vítězům jednotlivých kol, potkávám se s důležitými představiteli politické, sportovní i společenské sféry. Jak se říká, musím reprezentovat naši značku Equine Sport Center Olomouc. Na večerních akcích, které pořádáme pro jezdce a partnery, už pak volím volnější styl.

Prozradíte třeba konkrétní značku či návrháře?

Mám ráda volnočasovou módu od značky Equiline nebo Kingsland.

Na co se vy sama z celého olomouckého Světového poháru nejvíc těšíte?

Já se těším na všechno. Snažím si s mým týmem užít každou minutu závodů, protože vím, jak tvrdá práce za jeho organizací stojí. A největší odměnou nám je to, že se o našich závodech mluví po celé Evropě.

Více z rubriky Osobnosti

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.