Sociální sítě
Nahoru

Bayou Rum – první rum z Louisiany na českém trhu

Rum u nás bývá obvykle spojován zejména s oblastí Karibiku. Vynikající a proslulé, byť u nás zatím nepříliš známé rumy, však vznikají i na americkém kontinentu. Jedním z nich je Bayou Rum z americké Louisiany, který nyní konečně dorazil i k českým milovníkům ušlechtilého pití. „Bayou Rum je jeden z vůbec prvních rumů, pocházejících z USA, na českém trhu. Je chuťově unikátní a vyrábí se z cukrové třtiny, vypěstované v Louisianě. Jde stále o malou, řemeslnou značku, kterou minulý rok převzala společnost SPI Group, do níž patří i vodky Stolichnaya a elit,“ říká Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits, která je výhradním distributorem tohoto produktu pro Českou a Slovenskou republiku. Barrel aging_14802Bayou Rum má svůj původ v mokřinách jižní Louisiany, která se od zbytku Spojených států výrazně liší. Kultura, hudba, kuchyně i způsob, jakým tu lidé oslavují, je trochu jiný. Vše je zde o tom žít naplno život plný zábavy a pestrosti. A platí to i pro místní destiláty. Naplaveninová půda v oblasti delty Mississippi je velmi úrodná, což v kombinaci s vlhkým subtropickým klimatem vytváří vynikající podmínky pro pěstování cukrové třtiny. Výroba rumu zde proto má velkou tradici. A právě na ni se rozhodl navázat místní podnikatel v oblasti destilátů Trey Litel společně s bratrem Timem a obchodním partnerem Skipem Cortesem. V městě Lacassine, ležícím přibližně 200 kilometrů na západ od New Orleans, začali v roce 2013 vyrábět Bayou Rum. Bayou Mood Photo _ Bottling Line_15078Zdejší mistr destilatér Jeff Murphy je odborníkem na slovo vzatým. Osobně dohlíží na výběr směsi melasy i čerstvého a surového louisianského třtinového cukru. První složka má na svědomí bohatou a plnou chuť rumu, druhá pak mírnou nasládlost a aromatičnost nápoje. V jemné fermentaci, která je přesně načasovaná a její teplota musí být dokonalá, pak za přispění kvasnic výhradně z cukrové třtiny vzniká samotný nápoj. Právě to zajišťuje jeho výslednou měkkou a konzistentně sladkou příchuť. Louisiana Spirits Distillery building_14811Nabídku exkluzivních rumů na českém trhu v tuto chvíli rozšiřují hned dva nápoje z produkce destilérky, a to Bayou Select Rum a Bayou Spiced Rum. Oba jsou k dostání v balení o objemu 0,7 a 1 litr. „Věřím, že Bayou Rum nadmíru potěší každého, kdo si zamiloval chuť tohoto vynikajícího zlatohnědého nápoje,“ dodává Alexander Suja. Bayou_Select_No vol_front_3_4_pack-shot _14344

Více z rubriky Gastro

  • KOŇAK S KAPKOU GRAFFITTI

    Letošní ztvárnění limitované edice Hennessy Very Special odhaluje svého autora. Nejznámější koňak světa se opět nechal inspirovat životem ulice a design...

    Lucie Rohlíková21.7.2017
  • Gin Mare: Světově proslulý španělský gin s chutěmi Středozemí

    Španělský Gin Mare je třetím nejprodávanějším super prémiovým ginem na světě. Údaje vycházejí z posledního průzkumu trhu pořádaného organizací IWSR. V kvalitativně nejvyšší...

    Jan Pešek21.7.2017
  • Vychutnejte si letní piknik s kvalitními delikatesami a vínem

    Dobré jídlo a pití k létu neodmyslitelně patří. Večírky na zahradě a pikniky v přírodě jsou totiž typické především pro letní...

    Jan Pešek18.7.2017
  • ZELENÝ RÁJ UPROSTŘED SÍDLIŠTNÍHO MĚSTA

    Restaurace NOLA na pražském Pankráci se konečně nepyšní jen elegantně laděným interiérem, ale také nově otevřenou zahrádkou vytvářející zelený ráj uprostřed...

    Jan Pešek18.7.2017
  • Malé Versailles zve do přírody

    Malebná restaurace a penzion v luxusní čtvrti Karlových Varů oživila před nedávnem místo s dlouholetou hostinskou tradicí novou energií. Nádherně opravené...

    Marek Zelený16.7.2017
  • Praha z lodní perspektivy

    Nově zrestaurovaná loď Pivovar kotví na stálém místě v centru Prahy na pravém břehu řeky Vltavy pod Štefánikovým mostem. Její tři paluby nejsou jen ideálním...

    Eva Karlasová11.7.2017
  • Na začátku září se bude v Praze hodovat v oblacích

    Mimořádná událost zážitkové gastronomie v podobě hodování v oblacích se vrací do Prahy! A místo pouhého víkendu – jako tomu bylo...

    Jan Pešek10.7.2017
  • PORTUGALSKO NA NÁPLAVCE

    Oblíbené útočiště nejen všech Pražanů, náplavka, je obohaceno o kus portugalské DNA. Právě zde kotví loď Oliveira, kde si každý může...

    Jan Pešek10.7.2017
  • Cafe de Paris potěší i v parných dnech

    To, že od začátku května lze oblíbenou restauraci Cafe de Paris navštívit ve Velkopřevorském paláci, který se nachází na Velkopřevorském náměstí...

    Jan Pešek8.7.2017
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.