Sociální sítě
Nahoru

Oslava italských bublinek aneb naučte se rozeznat chuť pravého Prosecca

Ne každé lehké šumivé víno chuti lze považovat za pravé italské Prosecco. Naučte se rozeznat tento vynikající nápoj od jeho méně kvalitních napodobenin.

Prosecco, osvěžující šumivý nápoj, který si díky své chuti plné květinovo – ovocných tónů a jemné elegantní vůni podmanil nejednoho milovníka vín. Skvěle se hodí na slavnostní akce i při posezení s přáteli. Stejně tak se ale stal oblíbenou přísadou ikonických letních koktejlů, jako je Hugo, Aperol Spritz či Mimosa.

Proseccofest_foto (2)V první řadě si musíte být jistí tím, že jde o skutečné Prosecco DOC, tedy víno s garantovaným původem ve dvou regionech severovýchodní Itálie – Veneto a Friuli. To poznáte také podle kolku na hrdle lahve. Aby mohlo být víno značeno jako Prosecco DOC, musí být vyráběno z uznaných odrůd révy, přičemž dominantní (min. z 85 %) z nich musí být Glera,“ vysvětluje Tomáš Pacák, hlavní sommelier festivalu Proseccofest 2017.

Dobré Prosecco je lehké a zpravidla má nižší obsah alkoholu (do 11 %), což z něj spolu s velmi jemným perlením a ovocným aroma dělá příjemné a dobře pitelné víno. Vyrábí se jako suché, tedy s nižším obsahem zbytkového cukru. Ve vůni i chuti má ale výrazné ovocné tóny, takže i jako suché v sobě nese nádech sladkosti. Abyste si Prosecco DOC opravdu vychutnali, neskladujte jej a ani jen nekupujte jako staré. Pijte ho jako mladé, tedy rok či dva po výrobě, kdy je nejsvěžejší a kdy si nejlépe vychutnáte jeho nespoutaný mladistvý esprit. Znamenitou chuť pravého italského Prosecca můžete ochutnat v rámci prvního ročníku festivalu Proseccofest, který nabídne až desítky vzorků šumivých vín vinařů z vyhlášené italské oblasti Prosecco. Ten se uskuteční v neděli 10. září od 11 do 17 hod v okouzlujícím areálu Svatováclavské vinice a Villa Richter na Pražském hradě.

Více z rubriky Degustace

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.