Sociální sítě
Nahoru

Udržujte interiér svého auta svěží a čistý

Sebeprémiovější auto dokáže jak špinavý exteriér, tak zaneřáděný interiér spolehlivě poslat do kategorie propadáků. Naopak, pokud někoho svezete starším, udržovaným vozem s čistým a voňavým vnitřním prostorem, určitě nezanecháte špatný dojem. Udržování čistoty a pořádku se také pozitivně projeví na zůstatkové hodnotě auta, nehledě na to, že pokud v něm trávíte hodně času, pozitivně se projeví také na vaší psychické pohodě.

Vyhněte se kouření v autě. Kouření poškozuje vaše zdraví i zdraví vašeho auta. Zápach spáleného tabáku se vstřebává do interiéru vozu a šíří nepříjemný odér. Je velmi obtížné se ho zbavit. Pokud možno, v autě také nepijte a nejezte. Vždy je totiž možné, že se vám pití vylije a udělá skvrny na čalounění. Kromě toho se zápach z jídla také vstřebává do interiéru a zůstává v něm po delší dobu. V autě můžete vozit nějaký čistič skvrn, kterým můžete okamžitě řešit nenadálé nehody.

Po použití se zbavujte všech lahví, nápojových plechovek, papírových kelímků a dalších předmětů. Po dlouhém jízdě se ve vašem voze určitě nahromadí spousta odpadků, které mohou znečistit interiér vašeho vozu. Proto také po každé delší cestě důkladně vyčistěte interiér. Používejte netoxický čistič interiéru nebo čalounění. Čistič s lehkou deodorační vůní je ideální, protože dokáže neutralizovat nezvyklé zápachy. Svou práci odvede i obyčejná vůně do auta, kterou koupíte na každé benzinové pumpě.

Pravidelné vysávání interiéru vozu je nutné. Vysavač dovede odstranit prach nahromaděný v potazích a v mezerách mezi sedadly. Podlahové koberečky je třeba vyjmout a jemně z nich vyklepat prach. Podlahu a nožní rohože můžete vyčistit vysavačem. Samotná sedadla vyčistíte posouváním vpřed a vzad. Gumové autokoberce lze umýt saponátem nebo mýdlovou vodou. Pokud jsou koberce a podlahové rohože silně znečištěné, můžete je vyčistit parním čističem. Přístrojová deska může být vyčištěna a leštěna pomocí netoxických osvěžovačů nebo vosků. Jakékoliv skvrny je třeba okamžitě odstranit pomocí čisté vody a následného vysušení čistou utěrkou nebo papírem. Pokud je skvrna těžko odstranitelná, použijte čisticí prostředek na sklo a pokuste se jej odstranit. Mastná nebo olejová skvrna může být odstraněna pomocí ředidla. Inkoustové skvrny s kuličkovým perem lze odstranit pomocí holicího pěny nebo vlasového spreje. Skvrny od zvratků lze odstranit pomocí mýdlové vody nebo směsí sody a normální vody.

Když se v autě rozlijí nápoje nebo alkohol, okamžitě je odstraňte pomocí většího množství vody. Interiér můžete posléze vyčistit pomocí běžných čisticích prostředků na domácnost drhnutím míst, kde jsou skvrny viditelné. Pokud znečištění okamžitě věnujete pozornost a jste pečliví, může být interiér vozu dlouho udržován ve skvělém stavu. Samozřejmě si můžete zaplatit ruční vyčištění interiéru, ale nejlepší účinek má okamžitý zásah a také prevence. Velké čistoty lze dosáhnout použitím potahůV současné době seženete veškeré odstíny, takže snadno pořídíte potahy odpovídající barvám vašich sedadel. Po nějaké době můžete potahy kryjící vaše sedačky vyměnit. To vám pomůže udržet původní vzhled sedadel a chránit je před poškozením sluncem. Při zaparkování auta venku je třeba věnovat maximální pozornost a ujistit se, že je pro vaše auto dostatek stínu. Vyšisované čalounění nevypadá dobře, rychleji se opotřebuje a má rovněž dopad na zůstatkovou cenu auta při případném prodeji.

Zdroj fotografie: http://www.publicdomainpictures.net

 

Více z rubriky Auta

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.