Sociální sítě
Nahoru

RYCHLÉ A NEKOMPLIKOVANÉ HOJENÍ – ZÁKLAD ÚPĚCHU PLASTICKÉ OPERACE

V čem jsou plastické operace jiné než ostatní operace? Zatímco k chirurgovi, gynekologovi, urologovi, ortopédovi a k dalším lékařským odbornostem přichází pacient se zdravotním problémem a operace ho má tohoto problému zbavit, plastického chirurga navštěvuje v podstatě zdravý člověk. Přeje si jen vypadat lépe, jde tedy především o kosmetický efekt. Proto je také – vedle nároku na zručnost plastického chirurga – ještě větší důraz než u ostatních operací kladen i na rychlý a bezproblémový průběh hojení pooperační rány.

plastikaHojení rány je složitý proces

Ať už jde o operace nosu či krku, odsávání tuku (liposukce), modelaci či zvětšování prsů, anebo operace očních víček a ušních boltců, to, co pacienta po zákroku nejvíce trápí, jsou otok, zánět a bolest. Rychlost a výsledný efekt hojení do značné míry závisí na rozsahu samotné rány, jsou ale podmíněny také individuálně.

Proč se někomu rány hojí déle?

Mezi nejčastější příčiny poruchy hojení rány patří zhoršené prokrvení tkání – poruchy tzv. mikrocirkulace. To způsobuje nedostatečné zásobení tkání živinami a kyslíkem, ale také zhoršené odplavování odpadních produktů zánětu. Mohou za to především cévní choroby (ateroskleróza, chronická žilní nedostatečnost), ale také nedostatečná funkce lymfatického systému. Rány se všeobecně hůře hojí s přibývajícím věkem. Zvlášť intenzivně trápí tento problém nemocné cukrovkou, nevyhýbá se ale ani mladším lidem v produktivním věku. Neblahou úlohu hraje také špatná životospráva a stres.

Pozor na možné komplikace!

Pooperační rány obvykle doprovázejí otoky, krevní výrony a podlitiny, které zpomalují hojení a jsou také jednou z příčin bolesti. Závažnou komplikací rány bývají různé infekce, které se do ní mohou dostat. Pak je zpravidla nezbytné nasadit antibiotika. Každá rána se hojí jizvou. Pro výsledný kosmetický efekt plastické operace je velmi důležité, aby tato pooperační jizva byla co možná nejmenší.

wobenzym-komplet-2Je možné hojení urychlit?

Hojení a jeho rychlost je individuální, přesto lze tento přirozený proces vhodnými prostředky podpořit. Po provedení plastické operace se osvědčují různé kompresivní návleky, které působí na další možné krvácení, brání rozvoji otoků a omezují bolestivost. Všeobecně je kompresivní bandáž nezbytnou součástí moderní estetické chirurgie. Důležité je také dbát na dobrou životosprávu, být v psychické pohodě a zejména v prvních týdnech po operaci se vyhýbat zvýšené fyzické námaze. V poslední době se v rámci této komplexní péče stále více osvědčuje podávání léků s obsahem vybraných enzymů (nejznámější je Wobenzym), které působí proti zánětu, omezují vznik a rozvoj otoků a krevních podlitin, zlepšují činnost lymfatického systému a přispívají k tvorbě malé jizvy. Díky tomu urychlují hojení pooperační rány až o polovinu doby, která by jinak byla zapotřebí.

Wobenzym je tradiční lék z přírodních zdrojů k vnitřnímu užití. Pečlivě pročtěte příbalovou informaci.

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.