Sociální sítě
Nahoru
reklama

Z „popelky“ doslova královnou stolu

Doby, kdy se na královských dvorech stoly prohýbaly lahůdkami a nejrůznějšími delikatesami, jsou již dávno pryč. Obecně lze říci, že dnešní doba se inspiruje trendem, který udává krok směrem k střídmosti. Znakem kultivovaného stolování je jednoduchý styl a malé porce. Tradiční pojetí, kdy jsme za pár korun dostali porci, která byla přes celý talíř je již přežitek. Těžiště dnešního společenského stravování je posunuto nad klasický ryze účelový proces, a to vzhledem k pestrosti pokrmů a většímu množství chodů. Stále více národů, nejen Francouzi nebo Arabové, stráví u jídla více času. Dobře vědí, že jídlo sbližuje, a tak při něm probírají různá společenská, pracovní nebo i rodinná témata, jelikož mnohé problémy se u jídla řeší daleko příjemněji a méně konfliktně. Nikdo se dnes již nepozastavuje nad tím, že by si měl vybrat více chodů, ba právě naopak, rádi vybíráme z jídelního lístku. Každý má zažité minimálně tři chody: předkrm, hlavní chod a moučník. Důraz se klade především na chutě a kombinace. Nevelká, ale za to výtvarně a zajímavě uspořádaná porce svědčí o vysoké kvalitě. Každá z ingrediencí vytváří originální dílo, které je připraveno konkrétně jen pro danou osobu.

Oblibu si tak získává například i zdánlivě všední pokrm jako je například paštika. Tu vnímá většina lidí jako roztíratelnou pastu, kterou znají z dětství a dostávali ji namazanou na chleba. Ale právě paštiky patří k pochoutkám, které kdysi nechyběly na jídelníčku na královských dvorech. Historie této lahůdky sahá až do starého Egypta, Řecka i Říma. Všeobecně je známo, že této delikatese přišli na chuť především Francouzi a Belgičané, kteří se zasloužili o její vylepšení a dovedli ji k dokonalosti. Moderní podoba paštik se nedá upřít ani štrasburskému šéfkuchaři Jeanu-Pierru Klausovi, který připravoval paštiky z přetučnělých jater uměle překrmovaných hus. Není to tak dávno, co i naše společnost vnímala paštiky jako produkt, který byl spojován převážně s vesnickou zabijačkou a nedokázala si ji představit jako delikatesu, která dokáže na základě vybraných surovin polahodit nejen oku, ale i kdejakému vybranému gurmánskému jazyku. Základní směs je obvykle jemná a roztíratelná. Do ní se dále vmíchávají většinou hrubší kousky netradičních ingrediencí. Například ovoce, hrubé koření či zelenina, ale svoji oblibu si získávají i paštiky, do kterých se přidává víno, šampaňské nebo brandy. Směs se následně prováří při teplotách 100°C do úplného prohřátí. Paštiky je důležité nechat pár hodin odležet, aby se jejich aroma plně rozvinulo. Pochutnávat si na těchto delikatesách je možné nejen v restauracích, ale samozřejmě i v klidu domova. Záleží na každém, jestli si ji připraví doma dle vlastních ingrediencí nebo využije například delikátní paštiky od Pâté du Chef. Paštiku pak stačí jen podle své představy a chuti dozdobit a vychutnat si ji v atmosféře domova s přáteli nebo rodinou.

Více z rubriky Degustace

  • Španělské sýry jako gastronomický poklad

    Prosluněné a životem tepající Španělsko láká k návštěvě nejen pro své blahodárné klima a příjemnou atmosféru. Za ozkoušení stojí také místní...

    Karolína Steinbergerová18.2.2022
  • Gurmánské toulky Španělskem

    Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější evropské destinace. A není divu. Příjemné počasí a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem...

    Karolína Steinbergerová21.10.2021
  • Benjamin opět otevírá

    Fine dining restaurace Benjamin v posledních měsících šla cestou zážitku až domů, kdy šéfkuchaři Gavin Lewis a Jakub Červenka jezdili do...

    Marek Zelený12.10.2021
  • Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustine na Malé straně

    Vraťte se do historie a ochutnejte tradiční pokrmy podle receptů z kuchařky z roku 1905. Budete mít příležitost ochutnat německá, rakouská...

    Jan Pešek11.10.2021
  • Kulinářský Trezor šéfkuchaře Marka Fichtnera otevřel své dveře hostům

    Minulý týden se v elegantních gočárovských prostorech bývalého bankovního trezoru restaurace Červený jelen v centru Prahy začalo podávat výběrové tříchodové menu,...

    Jan Pešek4.10.2021
  • Prodlužte si léto osvěžujícím nealko drinkem Passion smash

    Letní hřejivé paprsky vystřídalo šumění barevného listí a typické počasí babího léta. Ve společnosti mocktailu Passion smash s hořko-kyselými tóny exotického...

    Karolína Steinbergerová30.9.2021
  • Květák z La Rotonde

    Restaurace La Rotonde, která se nachází pod střechou hotelu Alcron, působí velmi nenápadně. Art deco styl se prolíná celou restaurací a...

    Jan Pešek6.9.2021
  • Rolls-Royce mezi šunkami

    Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ale není jenom jeden, vaše chuťové pohárky můžete provést celou...

    Karolína Steinbergerová13.8.2021
  • Café Buddha o sedmi chodech

    Café Buddha v Norské ulici v pražských Vršovicích je vyhlášenou autentickou asijskou restaurací. Thajské duo, které tvoří babička Lucky a její...

    Marek Zelený28.7.2021
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.