Sociální sítě
Nahoru

Edice hodinek Spartak připomínající založení novoměstské hodinářské tradice

Přesně před 70 lety, na podzim roku 1949, se v Novém Městě nad Metují otevřel pobočný závod podniku Chronotechna, pověřený vývojem a později výrobou náramkových hodinek. U zrodu novoměstské hodinářské tradice, která pokračuje dodnes, stálo 15 nadšených pracovníků, vybavených obráběcími stroji z Meziměstí u Broumova, kde za války sloužily k výrobě časových zapalovačů pro dělostřeleckou munici. Tak začala dlouhá cesta ke vzniku prvních československých hodinek, které spatřily světlo světa v roce 1954 pod názvem SPARTAK.

V roce 2019 slavíme tedy 70 let od založení závodu v Novém Městě nad Metují, který se v roce 1969 osamostatnil a oddělil od Chronotechny i se vším, co do té doby v Novém Městě vytvořili. Tento závod, nyní jako ELTON hodinářská, a.s., funguje dodnes. Kulaté výročí se stalo inspirací pro vytvoření nové limitované edice, která odkazuje – jak jinak – na úplně první československé hodinky SPARTAK. Minimalistický design neztratil své kouzlo ani po více než šesti desítkách let, konstrukční vylepšení a použité materiály plně odpovídají požadavkům současného zákazníka.

Leštěné pouzdro o průměru 39 mm je vyrobeno z nerezové oceli a osazeno manufakturním in-house strojkem PRIM kal. 103 s ručním nátahem. Limitovaná edice se vyznačuje několika výjimečnými prvky a novinkami, které jsou na těchto hodinkách použity premiérově. Poprvé v novodobé historii má model SPARTAK mimostřednou vteřinovou ručku, stejně jako původní hodinky z počátku 50. let 20. století. Na západkovém kole je název hodinek „SPARTAK“ a můstek soukolí je signovaný hodinářem, který hodinky montoval. Můstek setrvačky zdobí nový piktogram, který odkazuje na symboliku Novoměstských oblouků (více viz níže). Stejný piktogram zdobí také korunku.

Číselník má zafrézovanou kružnici pro mimostřednou ručku a body číselníku jsou tištěny několikanásobným tiskem. Díky tomu působí číselník zajímavým plastickým dojmem. Vzhled limitované edice doplňuje světlá patina číselníku a zlacené lístkové ručky.

Více z rubriky Hodinky