Sociální sítě
Nahoru

Podzimní Geosvět nabídne lunární meteority, kosti z mamuta a minerály z celého světa

Minerály a drahé kameny ze všech koutů planety, ale také české vltavíny, zkameněliny a drobné šperky najdou návštěvníci na podzimním veletrhu Geosvět, který se koná od 12. do 13. října v pražském hotelu Olympik Congress. Akce se účastní několik desítek vystavovatelů z domova i ze zahraničí, děti a mládež do 18 let mají vstup zdarma a návštěvníci si mohou nechat zdarma ocenit vlastní sbírky.

Vystavovatel Daniel Dostál bude mít na stole přes sto minerálů jak surových tak opracovaných, zvlášť by ale upozornil na lodolit: „Je to z mineralogického hlediska fascinující kámen. V zásadě se jedná o křišťál, ve kterém vykrystalizovala při specifické teplotě a tlaku celá škála jiných minerálů, nejčastějšími zástupci jsou hematit, živec, či chlorit. Poté se přírodní kámen jen vyleští, aby vynikla jeho krása“.

Olga Detkina nabídne šperky z naturálních kamenů, které sama tvoří za použití metalických dílů. „Cínované šperky od Rockery“ představí ve své expozici Věra Slaninová. Petr Mošna zase přiveze kolekci sbírkových minerálů včetně oblíbených fluoritů a kolekci originálních šperků, především ručně dělané náramky a náhrdelníky. Poprvé právě na veletrhu Geosvět vystaví kvalitní smaragdy z Kolumbie, minerály platiny (sperrylit) z Ruska, krápníky malachitu z Konga a žlutooranžové fluority ze Španělska jeden z našich největších obchodníků s minerály Jiří Špalek. Zajímavou perličkou v jeho expozici pak budou lunární meteority (kousky Měsíce).

Šperky, jež jsou kompozicí přírodních minerálů spojené často s geometrickým brusem komponentů Swarovski, přiveze do Prahy Kateřina Marešková. Novinkou její letošní kolekce jsou náramky pro muže v dárkovém balení s krystalem z pyramid z Bosny. Soudní znalec a náš přední mineralog Karel Mařík bude návštěvníkům, stejně jako v minulých letech, poskytovat zdarma konzultace ohledně, kvality, ceny a pravosti jimi donesených minerálů a drahých kamenů. Na internetu jsou na prodej tisíce minerálů a drahých kamenů, možnost na vlastní oči se přesvědčit o jejich kvalitě a původu přímo u prodejce máte ale jen na veletrhu. Jak říká vystavovatel Jiří Prachař: „Na burzách a veletrzích se setkáváte přímo s tvůrci, sběrateli, nadšenci a milovníky kamenů. Dozvíte se spoustu zajímavostí a v neposlední řadě si kámen můžete sami „osahat“. Je to stejný rozdíl jako přečíst si knihu, nebo jen její stručný obsah na zadní straně.“

Více z rubriky Výstavy a Premiéry