Sociální sítě
Nahoru

Pražské Hradební korzo čeká velká proměna

Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) ve spolupráci s ateliérem AOC představují veřejnosti první návrh koncepce Hradebního korza. Toto území se rozpíná od Mostu Legií u Národního divadla, až po Štefánikův most u Revoluční ulice. Cílem Prahy je tyto prostory lépe propojit, zvýšit jejich kvalitu a vylepšit podmínky pro chodce, cyklisty a městskou hromadnou dopravu.„Hradební korzo je jednou z nejdůležitějších lokalit pražského centra. Dnes však funguje každá část zvlášť a proto chceme celé území propojit a vytvořit příjemnou třídu světové úrovně. Plánujeme vysazení nových stromořadí a s nimi související použití zasakovacích povrchů nebo umístění jednotného městského mobiliáře. Těšíme se, co se dozvíme v informačním kontejneru od občanů,“ říká Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

Cílem vznikající koncepce je také vytvoření podmínek pro případné budoucí zavedení tramvajové dopravy v celé délce Hradebního korza s návazností na tratě na Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Nezapomíná se však ani na řidiče a cyklisty.

Proměnou by brzo mělo projít i Václavské náměstí

„Chceme myslet na všechny druhy dopravy, které se v území nachází. Pěší, veřejnou, automobilovou i cyklistickou. Každá z nich bude mít v návrhu své místo, aby plnila co nejlepší funkci vedoucí ke kvalitním veřejným prostranstvím,“ říká Adam Scheinherr, radní pro dopravu hl. města Prahy.

Již tento týden se na Jungmannově náměstí objeví bílý informační kontejner IPR, který Pražanům vznikající koncepci představí a zároveň od nich bude sbírat podněty na její vylepšení. Od 18. do 22. listopadu pak bude možné vlastní nápady konzultovat v kontejneru na náměstí Republiky. 12. a 19. listopadu proběhnout vždy od 18:00 také komentované prohlídky.

„Naším cílem je občany co nejvíce zapojovat do městského plánování. V kontejneru už jsme představovali návrh Metropolitního plánu nebo třeba plány na novou čtvrť v Bubnech. Teď je na řadě samotné centrum. Jít blíže k Pražanům je pro nás prioritou,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Více z rubriky Reality