Sociální sítě
Nahoru

Marek Vaňura si život na Roatánu řádně užívá

Při cestování po světě člověk narazí na mnoho Čechů. Obří komunity najdeme v Austrálii, Asii, ale třeba také v Karibiku, kde jsme narazili na Marka Vaňuru. Jaký je ale život na ostrově Roatán?

Žijete na Karibském ostrově Roatán, co vás sem přivedlo?

Stalo se to tak nějak náhodou. Vše začalo tím, že jsem si po škole uvědomil, že nechci nastoupit do zaměstnání na klasickou osmihodinovou pracovní dobu a celé dny trávit v kanceláři. Vždy jsem měl blízko k vodě a vodním sportům, takže z toho tak nějak přirozeně vyplynulo i rozhodnutí udělat si kurz na instruktora potápění. Právě díky tomu jsem pak poznal mnoho míst po světě, kde jsem v průměru žil půl roku až rok na každém. Až mi jednou kamarád, co se se mnou potápěl v Thajsku a potom vedl na Roatánu potápěčskou základnu, nabídl, zda to po něm nechci převzít. V té době jsem Roatán ani neznal, ale nabídku jsem s nadšením přijal.

Jaký vlastně Roatán je? Proč jste si vybral pro život právě tenhle ostrov?

Jak jsem řekl – to že jsem tady byla to úplná náhoda, nebo možná osud, záleží na úhlu pohledu. Každopádně po pár měsících na ostrově jsem si to tady natolik zamiloval, že jsem věděl, že tu nějakou dobu zůstanu. Pak jsem tu založil rodinu a ostrov se stal mým domovem. Získal si mě životní styl, pohoda místních lidi a samozřejmě ostrov samotný – jsou tu perfektní podmínky na potápění – množství korálových útesů i bohatý podmořský život, stálé klima, nádherné pláže a samozřejmě nesmím opomenout výborný karibský rum.

Jaký je život v Karibiku ve srovnání s Českou republikou?

Mnohem jednodušší, pohodovější, člověk nemusí neustále řešit stresové situace. Na rozdíl od Evropy tady život plyne mnohem poklidnějším tempem s větším nadhledem. Zatímco v Evropě si stále říkáte, že je důležité žít přítomností a spousta lidí se snaží recept na klid a na štěstí najít v chytrých knížkách, tady jsou tyhle věci přirozené. Ačkoli je Roatán civilizovaný ostrov a máme tu veškeré moderní vymoženosti, tak tu žijeme mnohem víc v souladu s přírodou, přirozeným během světa, a hlavně přítomným okamžikem. Zkrátka si užíváme to, co je teď a tady, tak jak to jen jde.

Jaké jsou životní náklady na Roatánu?

Náklady na život se samozřejmě odvíjí od toho, zda se rozhodnete žít v domě na pláži, nebo v apartmánu víc ve vnitrozemí, protože bydlení je nejdražší položka. Na druhou stranu luxusní vybavený dům na pláži s vlastním bazénem v uzavřeném resortu tady seženete za cenu domku na vesnici za Prahou. Co se týká běžné útraty, tak potraviny jsou tu některé levnější a některé dražší, ale rozhodne čerstvost a kvalita je tu mnohem lepší než v ČR. Celkově bych řekl, že náklady jsou nižší, což souvisí i s životním stylem, člověk tady toho tolik nepotřebuje a daně jsou také menší.

Co byste řekl, že je na ostrově nejzajímavější?

Za mě jednoznačně nádherné korálové útesy, pláže a celkově příroda – je tu úžasně pestrá fauna i flora. Běžně usínáte a u toho vás pozoruje ze stropu gekon, tak jako v Čechách komár (smích). Výhodou je, že žádné z místních zvířat není nijak nebezpečné. Můžete si proto naplno užít potápění na korálových útesech, plavání mezi delfíny a procházky po pevnině, aniž byste se báli, že na vás něco zaútočí. Je zde také obrovská zásobárna pitné vody, díky tomu ostrov je neustále zelený a je tu stálá teplota, která ani v období dešťů neklesá pod 25°C, a naopak nikdy nepřesáhne 32°C.

Pokud bychom se chtěli na ostrov odstěhovat také, co byte nám doporučil?

Hlavni otázka by byla, zda byste tu chtěli žít dočasně nebo trvale, zda na celý rok či jen sezónně. Podle toho se pak rozhodnout jak velký pozemek a dům potřebujete. Jinak určitě nejlepší je někoho z ostrova (smích – třeba mě) kontaktovat a nechat si poradit a pomoci, vše je potom jednodušší a člověk si nezkazí první dojem.

Jak je to s povolením k pobytu?

Turisté mohou být na ostrově tři měsíce bez nutnosti jakéhokoli povolení a potom si mohou pobyt o měsíc prodloužit za 20 USD. Pokud byste chtěli zůstat déle, je potřeba vycestovat na 3 dny a můžete se vrátit. Když se ale rozhodnete na ostrově žít, určitě je nejlepší zřídit si tu residenci. O tu si musíte zažádat na úřadech, a to pak po uplynutí povolené doby pobytu platíte 20 USD měsíčně, než je proces residence dokončený.

Jak je nákladné pořídit si na Roatánu dům?

Levnější, než v si pořídit byt v Praze nebo dům za Prahou. Třeba teď máme projekt Pangea Beach, kde prodáváme luxusní domy v uzavřeném resortu se soukromou pláží, každý z domů má i vlastí infinity bazén a už je plně vybavený, takže se nemusíte o nic starat, jen si jej koupíte, sbalíte kufr a přiletíte. S tím, že ceny domů jsou od 350 000 dolarů.

Je tedy výhodné tam investovat?

Každopádně, v současné době je na Roatánu jedno z celosvětově největších zhodnocení. Má na to vliv prudký rozvoj ostrova, posílení letů od světových aerolinek i velký příliv nadnárodních investorů, díky kterým ostrov zažívá opravdový ekonomický boom. Díky tomu je návratnost rychlá, třeba v realitách dává smysl investovat i na relativně krátkou dobu, a i tak dosáhnete slušného zisku.

Jaké je složení obyvatel na ostrově?

Původní obyvatelé ostrova jsou převážně Afro-Američané, Hispánci, potomci Angličanů. Nicméně dnes už je ostrov více multikulturní, převážně sem proudí lidí z USA a Kanady, stejně jako Evropané. Potkáte tu i různé druhy křesťanství, ale zajímavostí je, že naopak muslimové tu nejsou vůbec.

Jaké je spojení do České republiky?

Já běžně létám přes USA (Miami, Atlanta, Houston či Dallas) do Londýna, Amsterdamu, Mnichova či Vidně. Letenky zdaleka nejsou tak nedosažitelné, jak si mnoho lidí myslí. Běžně je kupuji kolem 15tis Kč a někdy se povede za tuhle cenu koupit i let přímo do Prahy. Další možností je letět z Madridu přímo na pevninský Honduras (San Pedro Sula) a odtamtud přímo na ostrov Roatán, což už je kousek – Roatán leží asi 60 Km od pevniny.

Co děláte, když nepracujete?

Hlavně trávím čas s rodinou, mám dvě malá děti – 3rocniho Filípka a skoro 6letou Marianku. A pak si samozřejmě dopřávám relax na pláži, potápění, rybaření, Kitesurfing a Windsurfing. No a když nemám na nic z toho náladu, tak si jen tak sednu na terasu, zapálím doutník, naleju karibský Rum a užívám si klidu.

Jaké je tam ještě další vyžití?

Určitě stojí za to zkusit třeba hiking po místních kopcích, projet se na koni po pláži, anebo v poslední době se zlepšila infrastruktura silnic, tak je vidět čím dál více lidí na kole. No a samozřejmě na Roatánu je takřka povinností vyzkoušet šnorchlování a jízdu na kajaku či paddleboardu.

Více z rubriky Moře