Sociální sítě
Nahoru

Designové srdce na dlani pomůže překonat frustraci z nesetkávání

Pandemie koronaviru nepoznamenala jen fyzické zdraví a světovou ekonomiku, ale také naše osobní vztahy a duševní pohodu. Mladé designérky z Nového Zélandu našly velmi originální způsob, jak si vynahradit setkávání s přáteli a blízkými, a přitom zůstat v bezpečí.

Cílem jejich projektu Heartfelt je zkoumat možnou podobu „osobní přítomnosti“ v době pandemie, a najít tak způsob, jak účinně překonat úzkost a emocionální napětí, které prožíváme v důsledku nucené samoty. Tím inovativním způsobem je jednoduché zařízení pracující na dálku, které je podle odborníků natolik povedené, že si zasloužilo stát se jedním z šesti finalistů soutěže Lexus Design Award. Ta je určená mladým designérům, kteří najdou způsob, jak krásnými věcmi, jež navrhují, zlepšit svět.

Virtuální objetí

Jak naznačuje název designového přístroje Heartfelt, jde o na první pohled celkem obyčejné zařízení ve tvaru srdce. Dokáže ale poslat na dálku virtuální objetí, které symbolizuje barevné osvětlení a vibrace. Funguje to podobně jako esemeska nebo fotografie poslaná přes bluetooth, jen s tím rozdílem, že jedno srdce kopíruje „pohyb“ toho druhého. Přesně tedy vidíte a cítíte, jak srdce mačká vaše blízká osoba.

Heartfelt si klade za cíl prozkoumat, co znamená přítomnost v dobách pandemie,“ vysvětluje Gayle Lee, která je původem z Nového Zélandu, a Jessica Vea pocházející z Tongy. „Projekt se také snaží ulevit úzkostem a emočnímu stresu z osamělosti pomocí jednoduchých zařízení, která zprostředkovávají kontakt i na dlouhé vzdálenosti,“ dodávají studentky designu a kreativních technologií na Univerzitě v Aucklandu.

Srdce Heartfelt, stejně jako opravdové objetí, funguje jen v páru. Každý z dvojice má svoje zařízení, pomocí něhož může s tím druhým komunikovat beze slov. Jakmile jeden své srdce zmáčkne, automaticky tím zahřeje i srdce „na druhém konci“. Elektronické srdce také umí přenést tlukot opravdového srdce.

Pohřeb přes Zoom

Za projektem, který ohromil odbornou porotu Lexus Design Award i profesory na univerzitě, se bohužel skrývá smutný příběh. V lockdownu během loňského března Jessice zemřel blízký rodinný přítel a ona mohla sledovat jeho pohřeb jen přes Zoom. Jak sama říká, větší samotu nikdy v životě nepocítila. „To, že se nemůžete sejít s lidmi, abyste sdíleli smutek a mohli společně truchlit, je opravdu nová dimenze utrpení,“ popisuje Jessica. Právě tento pocit naprosté odloučenosti inspiroval nápad vytvořit Heartfelt.

Projekt tak přesně odpovídá krédu soutěže Lexus Design Award, které zní Design pro lepší zítřky. Letos se do soutěže přihlásilo 2079 návrhů z 66 zemí světa. Všech šest finalistů soutěžního klání dostalo odměnu ve formě rad a praktického vedení čtyř předních odborníků na design a také životní příležitost proměnit své nápady v prototypy v hodnotě v přepočtu přes půl milionu korun.

Více z rubriky Nadace a pomoc