Sociální sítě
Nahoru

V rodině Kodlů se láska k umění dědí z otce na syna po generace

Na podzim 1989 spolupořádal první veřejnou aukci. Pochází z rodiny, která se sběratelství obrazů věnuje už od 19. století. Dvakrát ročně pořádá jeho Galerie KODL dvě velké aukce. Jejich součástí je vždy i dražba děl ve prospěch nějakého charitativního projektu či neziskové organizace. Jak vnímá současnou situaci a co chystá PhDr. Martin Kodl?

Co podle vás stojí za úspěchem poslední aukce konané v listopadu roku 2020?

Věřím, že za tímto úspěchem stojí vlastně několik okolností. Pandemie nás přiměla zamýšlet se nad novými výzvami a reagovat na ně. Již dříve jsme hovořili o propojení online aukcí s těmi klasickými a realita nás donutila k rychlejší akci. Do příprav a dění v galerii se aktivně zapojil můj nejstarší syn Matyáš, který s přispěním mladšího Jakuba vnáší do našeho světa nové technologie a impulzy. Výsledkem pak byl nový aukční portál Artslimit.com. Listopadová aukce se uskutečnila ve vznešených prostorách žofínského sálu, ale bez publika – jen online. Vynikající výsledek přičítám i tomu, že jsme loni nepořádali naši tradiční jarní aukci a spojili tak dvě dražby do jedné. Za úspěchem se však především skrývají znalosti, zkušenosti a desítky let poctivé práce celého týmu lidí.

Jungrová Alžběta – Enter Exit

Na té poslední aukci byly pokořeny hned tři mimořádné rekordy. O jaké šlo?

Celková vyvolávací částka 210 miliónů byla takřka zdvojnásobena a poprvé tak byla překonána hranice 400 milionů v jedné aukci. „Divertimento II“ Františka Kupky bylo vydraženo za více než 90 milionů korun. Jedná se tak o nejdražší obraz prodaný v České republice. Plátno Theodora Pištěka „Adieu, Guy Moll“ bylo zakoupeno za více než 25 milionů, což je nejvyšší částka zaplacená za dílo žijícího autora. Pro mě osobně je nejdůležitější celkové procento úspěšnosti. Vše nad 85 procent je považováno za úspěch a my jsme téměř na plném prodeji.

Byla to vaše první aukce konaná ve virtuálním prostředí, myslíte, že to bylo pro držitele atraktivnější i díky této změně?

Online aukce automaticky nezvyšují zájem o nákup uměleckých děl. Mohou však být velmi zajímavé pro zájemce o české výtvarné umění ze zahraničí. Nabízí ideální řešení všem, kteří se živé aukce nemohou či nechtějí zúčastnit. Online aukce také umožňuje lépe rozložit investici a neutratit víc, než chcete.

Stanislav Kolíbal – Cesta kamene

Galerie KODL dlouhodobě podporuje nejrůznější dobročinné a charitativní účely, platí to i pro následující aukci?

Charitativní činnost je důležitou složkou naší práce a vážíme si toho, že jsme schopni pomáhat v nejrůznějších oblastech naší společnosti. Již se stalo tradicí, že se řada děl na našich aukcích draží ve prospěch nějakého charitativního projektu či neziskové organizace. Nejinak tomu bude i na květnové aukci. Tentokrát podpoříme dokonce čtyři projekty. S Centrem Paraple spolupracujeme dlouhodobě. I nyní tedy bude možné zakoupením díla některého z předních současných autorů přispět na činnost tohoto poradenského a rehabilitačního zařízení. Nově jsme se rozhodli podpořit i Nadaci Bátor Tábor. Jedná se o projekt, jehož smyslem je pomáhat těžce nemocným dětem a jejich rodinám. Na dobročinné účely bude použit také výtěžek ze dvou, pro naši galerii velmi netypických, aukčních položek. Vydražená částka za briliantem osazené plnicí pero z dílny KOH-I-NOOR HARDTMUTH, které je jediným svého druhu, poputuje na podporu projektu Paměti národa. Obnos za prodej motocyklu Jawa 650 Limited Edition bude připsán ve prospěch Charity Česká republika.

Šárka Koudelová – Hand

Pro Centrum Paraple jste velmi významným podporovatelem, jak tato spolupráce vznikla a co je pro vás na ní důležité?

Na počátku našich dobročinných aukcí byl příjemný večer přímo v Centru Paraple. Tehdy se zrodila myšlenka nestát jen opodál a pokusit se aspoň trochu pomoci tam, kde je to skutečně třeba. Finanční dar mi však připadal všední a poněkud bez nápadu. Protože je můj život spojen s obrazy, hledal jsem jako vždy cestu tímto směrem. Nejlepší nápady většinou přicházejí ve společnosti dobrých kamarádů. František Vyskočil (předseda Správní rady) dodal impuls a Jan Kačer vymyslel současnou podobu. Energii a optimismus nám k tomu dodává Jan Svěrák. A tak jsme všichni spojili síly a odměnou nám nebyl jen povzbudivý úspěch, ale i úsměv na tváři těch, kteří to potřebují. Sám jsem kdysi zažil úraz a uvědomil si, jak křehké je naše zdraví. Věřím tomu, že za štěstí v životě se má děkovat, mým díkem je podpora Centra Paraple.

Čím potěšíte sběratele na nadcházející aukci?

Tradičně představujeme skvělou kolekci tvůrců 19. století zastoupenou díly Václava Brožíka, Julia Mařáka, Adolfa Chwaly či Jakuba Schikanedera. Český impresionismus na nejvyšší úrovní představují díla Antonína Slavíčka či Václava Radimského. Vzácným obrazem je figurální kompozice od Františka Kupky z roku 1904. Věřím, že potěšíme všechny obdivovatele meziválečné avantgardy a tvorby Emila Filly, Josefa Čapka, Františka Muziky nebo Jana Zrzavého. Nezvykle početným souborem se prezentuje Josef Šíma. Hned třemi naprosto výjimečnými díly je zastoupená Toyen.

Díky zapojení mých synů a jejich kontaktům v zahraničí jsme mohli do aukce zařadit nejen některé z výše jmenovaných autorů, ale také neobyčejnou malbu Augusta Herbina, spoluzakladatele slavné skupiny Abstraction-Création, a díla dvou úspěšných a respektovaných autorů současnosti – Gerharda Richtera a Damiena Hirsta.

David Černý – Zátopkovy nohy

Jaká díla si mohou koupit zájemci o dražbu ve prospěch Centra Paraple?

V rámci této dobročinné dražby se zájemci mohou těšit na naprosto mimořádný objekt „Cesta kamene“ z dílny klíčové osobnosti nejen českého umění posledního půlstoletí Stanislava Kolíbala. Dále na známé „Zátopkovy nohy“ od Davida Černého, strukturální objekt Federica Díaze vytvořený během 54. Bienále v Benátkách, divácky atraktivní práci „Enter Exit“ snoubící v sobě fotografický talent Alžběty Jungrové a originální výtvarný projev Michala Škapy a na výjimečnou malbu „Hand“ s množstvím vnitřních přesahů z palety Šárky Koudelové.

Více z rubriky Aukce