Sociální sítě
Nahoru

Na Masarykově nádraží ožila vyhlášená restaurace

Pražské nádražní restaurace představovaly zejména v době před druhou světovou válkou místo, kde se mohli dobře najíst a příjemně naladit nejen cestující z celé republiky, ale také cizinci a náhodní kolemjdoucí. Ti všichni si rádi poseděli také v kouzelném interiéru vyhlášené Císařské restaurace na Masarykově nádraží, z jejíchž oken sledovali ruch nejstaršího pražského parostrojního nádraží i okolních ulic.

Na tuto tradici se rozhodl navázat provozovatel restaurace s novým názvem Masaryčka, společnost Lagardére Travel Retail. Za cíl si dal vytvořit místo, kde se historie a tradice snoubí s moderním přístupem ke gastronomii.

Díky velkoryse pojaté rekonstrukci i spolupráci s šéfkuchařem Markem Hosnedlem se tento záměr povedlo naplnit beze zbytku. Při vstupu do budovy restaurace, postavené v letech 1872 – 1873, na vás dýchne jedinečná atmosféra první republiky, kterou se podařilo architektonickému studiu Archicraft zachovat. Autoři zvolili přístup ve formě kontrastu historie s moderním interiérem. Účelem bylo, aby si restaurace zachovala svůj noblesní vzhled, ale zároveň se v ní cítil dobře i návštěvník, který okázalost nevyhledává.

Rekonstrukce také musela splňovat všechny požadavky na plynulý provoz rušné restaurace. Prostor zútulňují důmyslně navržené kovové konstrukce a také dřevěné obklady v kombinaci s polstrováním, které pomáhají pohlcovat hluk provozu restaurace. Celým interiérem se prolíná téma železnice.

Tvarování obkladů stěn vychází z motivů linek trati při pohledu z ptačí perspektivy. Linie obkladu jsou modifikací pohledu shora na depo se svítícími vlaky. Jedna ze stěn je ozdobena názvy zastávek jednoho z nejstarších a nejdelších spojů, vyjíždějícího z Masarykova nádraží. Pro stoly a lavice vybrali autoři jasanové dřevo, na které jakoby se dnes v restauracích již zcela zapomnělo, přestože je to pro restaurační provoz tradiční a vhodný materiál.

Podlaha v hlavním sále je převážně dřevěná, stejně jako tomu bylo i v původní Císařské restauraci. Pouze v přední části, tam kde navazuje na atrium Masarykova nádraží, je podlaha kamenná. Kovové konstrukce v rámci restaurace mají tmavě zelenou barevnost. To koresponduje se zelenými kovovými a litinovými konstrukcemi zbytku Masarykova nádraží a zároveň odkazuje na značku Pilsner Urquell, ikonu mezi českými pivy.

Právě tradiční plzeňské pivo se v restauraci čepuje. Také nabídka jídel navazuje na nejlepší tradici prvorepublikových nádražních restaurací. Z menu, sestaveného šéfkuchařem Markem Hosnedlem, si vybere opravdu každý. Najdete v něm zejména klasické pokrmy tradiční české kuchyně v moderním pojetí. Hlavní jídla a vydatné polévky doplňují speciality k pivu, saláty a lahodné dezerty.

Vedle skvěle ošetřeného a načepovaného piva mohou zákazníci vybírat ze široké nabídky vín, nealkoholických a teplých nápojů. Všední i sváteční rána zpříjemní skutečně bohatá snídaňová nabídka. Načerpat energii tím nechutnějším způsobem zde mohou nejen rodiny s dětmi před víkendovou procházkou Prahou, ale také zaměstnanci okolních kanceláří při ranních obchodních schůzkách.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.