Sociální sítě
Nahoru

Ondřej Svoboda v Praze rozjíždí zdravotnictví v mobilu

Mladý podnikatel Ondřej Svoboda z pražských Vinohrad se už několik let věnuje zdravotnictví a novým technologiím, které ulehčí nemocným jejich léčbu. Teď přišel s nápadem, jak omezit zbytečné návštěvy u lékaře a přenést diagnostiku do digitálního světa. Jmenuje se Dr. Digital a podle jeho slov má přinést revoluci v oblasti telemedicíny.

Mým osobním motivem k novému projektu Dr. Digital byla smrt mojí babičky, která mě velmi zasáhla, proto jsem začal přemýšlet nad tím, jak lze pacientům zajistit kvalitní zdravotní péči, a to z pohodlí domova,“ říká Ondřej Svoboda.

Dr. Digital umožňuje pomocí technologických zařízení monitoring základních životních funkcí. Klient dostane zařízení, které mu na dálku změří teplotu, tlak, spirometrii, oxymetrii, EKG, cukr, váhu nebo BMI, ať už je doma, v domově důchodců nebo třeba na dovolené. „Výsledným efektem se stanou nepřeplněné ordinace, kdy budou mít lékaři dostatek prostoru, věnovat se pacientům, kteří mají skutečný zdravotní problém,“ uvádí Svoboda, který vystudoval E-health a telemedicínu na Rome Business School.

Zdravotní dokumentace je vedena v systému Electronic Medical Record. Každá návštěva lékaře, její výsledek, předepsané léky, operace a diagnostika jsou aktualizovány koordinátorem péče. Jde o speciálně vyškolenou zdravotní sestru, která se podílí na řízení zdravotních aktivit pacienta. „Součástí služeb jsou i pravidelné videohovory přes tablet. Ty slouží k subjektivnímu posouzení stavu jedince a k jeho psychické podpoře,“ doplňuje Svoboda.

Profitovat z technologických inovací přitom mohou nejen pacienti, kteří budou mít své zdraví plně pod kontrolou, ale také systém zdravotnictví, který může značně ušetřit na nákladech.

Společnost E-health and Telemedicine, kterou Svoboda založil, drží práva na distribuci technologických řešení, mezi nimi např. Arterys nebo Mira rehab.

Rehabilitujte ve vlastním obýváku

Rehabilitační telemonitoring umožňuje platforma Mira Rehab, která pomáhá prostřednictvím fyzioterapeutických cvičení. Pacienti začlení rehabilitaci do svého dne, ať už jsou kdekoliv. Významnou skupinu tvoří lidé po prodělané dětské mozkové obrně nebo získaném poranění mozku. „Správnost pohybů je koordinována a kontrolována motion senzor technologiemi,“ vysvětluje detaily fungování Svoboda a dodává, že cvičení ve vlastním prostředí zvyšuje pacientům sebejistotu, což v konečném důsledku pomáhá k pravidelnosti.

3D vizualizace, která urychluje diagnostická rozhodnutí

Jak moc mění nové technologie medicínu je zřejmé také z platformy pro umělou inteligenci Arterys, která popisuje snímky z vyšetření a zobrazuje je ve 3D vizualizaci. Účelem je poskytnou lékařům možnost provádět rychlejší a přesnější diagnostická rozhodnutí. Pracuje v cloudu, kde má přístup k datům, takže s růstem počtu pacientů rostou i znalosti, které je schopna využít při analýze. Umí identifikovat problémy v oblasti kardiologie, neurologie, plicního, či musko-skeletálního systému.

Více z rubriky Zdraví a krása