Sociální sítě
Nahoru

Vychutnejte si stylové koktejly z hrnku

Pestrost koktejlového světa je téměř bez hranic. Existují míchané nápoje různých barev a chutí. Barmani mají k dispozici nepřeberné množství surovin, ze kterých mohou drink namíchat. A stejně tak je i široká škála možností, v čem výsledný koktejl servírovat. Od klasických skleniček přes porcelánové tiki nádoby po kovové hrnky.

Šťastná náhoda

V minulosti se na výrobu kovových hrnků používala měď, ovšem ve spojení s kyselou složkou v koktejlu docházelo k její korozi a uvolňování zdraví škodlivých látek. V současnosti se proto vyrábí hrnky na koktejly například z hliníku nebo nerezové oceli a mají poměděný pouze povrch, aby dostaly svůj typický barevný nádech.

Do těchto hrnků můžete naservírovat řadu koktejlů, vyjma horkých. Kov má skvělé izolační schopnosti, a tak vám ledový drink vydrží déle studený. To samé však platí i o horkých drincích, u kterých kov zadržuje teplo a mohli byste se spálit. Z kokových hrnků si můžete vychutnat například Planter’s Punch, Pimm’s Drink či Dark ‘n‘ Stormy, ale stylově v něm bude vypadat i „obyčejný“ Gin & Tonic nebo Cuba Libre. Pokud však chcete vyzkoušet koktejl, který je se servisem v kovovém hrnku neodmyslitelně spjat, pak sáhněte po Moscow Mule nebo Mint Julep.

Vznik a historie koktejlu Moscow MuleVznik slavného „moskevského mezka“ se jinak než šťastnou náhodou ani nedá nazvat. Na začátku všeho stáli tři zoufalí podnikatelé: John Martin, který se rozhodl v USA distribuovat vodku Smirnoff, Jack Morgan, majitel podniku Cock ’n‘ Bull, a Sophie Berezinski, dědička továrny na měděné výrobky.

Jednoho večera roku 1941 se všichni tři potkali v Morganově baru, každý se svým trápením. Martinovi se nedařilo přesvědčit Američany, aby začali pít vodku. Ti se daleko více zajímali o whisky a rum. Morgan pro změnu na trh uvedl vlastní značku zázvorového piva, kterého měl plný sklad a potřeboval se ho zbavit. Ani originální měděné hrnky, které navrhla sama Berezinski, nikdo nekupoval. A tak tito tři dali hlavy dohromady a zrodil se koktejl Moscow Mule. Kombinace vodky a zázvorového piva servírovaná v měděném (dnes poměděném) hrnku.

Recept na Moscow Mule

  • 5 cl vodky
  • 12 cl zázvorového piva
  • 0,5 cl čerstvé limetkové šťávy

Vodku a limetkovou šťávu nadávkujte přímo do hrnku a lžičkou promíchejte. Přidejte led do dvou třetin objemu hrnku a přilijte zázvorovou limonádu. Opět zlehka promíchejte. Doplňte ledem po okraj a ozdobte plátkem čerstvé nebo sušené limetky a snítkou máty.

Vítězné stříbro

Koktejl Mint Julep se zrodil v americké Virginii na přelomu 18. a 19. století. Jedna z prvních zmínek pochází z roku 1793, kdy reverend Harry Toulmin popsal nápoj jako „kelímek rumu a vody, dobře oslazený, s mátou, popíjený hlavně zrána“. Posilující a údajně léčivé účinky tohoto koktejlu využívali farmáři, kteří si jej dopřávali po snídani, než vyrazili na pole. Obliba Mint Julepu se postupně šířila a mezi chudými Jižany se rychle ujala náhrada rumu za podstatně levnější bourbon. Ten se posléze stal pevnou součástí receptury.

Koktejl Mint Julep

Od roku 1938 je Mint Julep oficiálním drinkem prestižních dostihových závodů Kentucky Derby. Každoročně se jich zde namíchá okolo 120 tisíc, všechny servírované ve stříbrných pohárcích. Způsob podávání prý souvisí s tradicí dostihů, kdy žokej, který závod vyhraje, obdrží trofej právě v podobě stříbrného poháru. Lze ovšem také narazit na zmínku, že stříbrné poháry byly od roku 1816 udělovány jako ceny na krajských veletrzích v Kentucky. Jak se tedy zdá, v tomto státě každá speciální příležitost volá po stříbře. A tou speciální příležitostí může klidně být i Mint Julep.

Receptura na Mint Julep:

8 lístků čerstvé máty

6 cl bourbonu

1 cl cukrového sirupu

2 střiky Angostura Aromatic Bitters

Ingredience pro koktejl

Na dno sklenice dejte lístky máty a přidejte cukrový sirup. Zlehka podrťte paličkou (muddlerem). Dolijte bourbon a bitters a přisypte led do dvou třetin objemu hrnku. Promíchejte a poté doplňte ledem po okraj. Ozdobte snítkou máty.

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.