Sociální sítě
Nahoru

U Pinkasů se slaví: 180 let první plzeňské restaurace v Praze

Půl roku poté, co nový plzeňský sládek vykouzlil Pilsner Urquell, mohli žhavou novinku ochutnat také žízniví Pražané. Dnes již legendární pivo jim nabídnul bývalý krejčí Jakub Pinkas, jehož hospoda na Jungmannově náměstí se rychle stala jakýmsi pivním chrámem, který jako magnet přitahuje Pražany i návštěvníky metropole.

Od samotného začátku 180 let dlouhé historie podniku se jako červená niť line absolutní důraz na kvalitu piva. Ten odstartoval sám Jakub Pinkas, když začal pivo servírovat revolučním způsobem – místo čepování do džbánu, z něhož se pivo u stolu přelévalo do sklenic, začal pivo čepovat rovnou do sklenic, čímž se neskutečným způsobem zvýšila jeho kvalita a chuť.

Pověst jednoho z absolutně nejlepších plzeňských lokálů si pivnice U Pinkasů drží i dnes. V první lize plzeňských restaurací, kterou zpracovává pivní společnost Ať nám to pije, patří restauraci U Pinkasů za posledních deset let hned pětkrát první místo, přičemž loni i předloni byla nejlepší.

A jak se bude slavit letošní výročí? Vybraný personál restaurace už s předstihem uvařil v Plzni pod odborným dohledem sládků vlastní speciál, který bude o trochu silnější než tradiční Pilsner Urquell, plzeňští sládkové vedení Václavem Berkou zase připraví slavné Pinkasovy párečky. Ty budou na rozdíl od speciálu, který se otevře a vypije během slavnostního dne 8. dubna, k dispozici po celé léto.

Od 4. dubna do konce června bude U Pinkasů vystaveno historické pivní sklo, které se tu používalo od konce druhé světové války do současnosti. Jubilejní rok uzavře na podzim již 13. ročník prestižní soutěže Pinkasova noční můra, při níž ti nejlepší výčepní z republiky i zahraničí musejí na čas načepovat deset piv a s nimi vyběhnout ze sklepních prostor restaurace do prvního patra, přičemž musejí zdolat 41 schodů. Ti nejlepší zvládají tento úkol za minutu a půl.

Součástí oslavy bude také představení speciálního pivního půllitru z prestižní sklárny Rückl, který je připraven jako unikátní dárek pro nejvěrnější štamgasty podniku. Každý z hostů, který předloží účty z Restaurace U Pinkasů dokládající vypití 180 piv získá tento nádherný půllitr. Mimořádná štamgastská výzva startuje 4. dubna. Každý půllitr má své číslo a je jich pouze 180, takže bude záležet i na rychlosti, s jakou hosté své výroční množství piv vypijí. Jenom dodejme, že i sklářské impérium Rückl má téměř stejně dlouhou historii jako Pinkasovi, neboť bylo založeno v roce 1846.

Prostory restaurace U Pinkasů jsou umístěné na třech patrech, v létě navíc funguje předzahrádka a zahrada u paty chrámu Panny Marie Sněžné. Pravá část přízemí, tzv. dolní sněmovna, zachovává svůj původní ráz a kromě 35 míst k sezení se hosté občerstvují místními specialitami i vestoje. Vedle dolní a horní sněmovny je hlavně v horkém létě oblíbená zadní zahrádka s „gotickou klimatizací“, umístěná v prostoru mezi restaurací a chrámem Panny Marie Sněžné.

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.