Exklusivní portál iLuxus Švýcarsko prostě miluje. Kromě oblíbených manufaktur vyrábějící ty nejkvalitnější hodinky a malých rodinných provozoven produkujících tu nejjemnější čokoládu však v zemi helvetského kříže zaujmou také dokonalé sýry. A právě jejich dovozem se zaobírá také společnost Swiss Cheese sídlící v Jesenici u Prahy, kde se nachází také obchůdek s opravdu jedinečnou atmosférou, kterou mu dali do vínku manželé Johnovi.
Mezi více než sto druhy sýrů nechybí samozřejmě ani ten nejznámější, totiž Ementaler. Své proslulé jméno získal podle údolí v kantonu Bern, kterým protéká řeka Emme. Aby se odlišil pravý ementál od mnohých napodobenin, je navíc registrován značkou AOC (z francouzského Appelation d’origine controlée = označení původu zboží). Ementál, který je nositelem této státem chráněné značky, je vyráběn podle přísných norem a směrnic pro kvalitu a původ.
Pravý ementál se tradičně vyrábí z čerstvého syrového mléka z regionu, neboť je to právě mléko, které dává sýru jeho charakteristické pikantní aroma. Pochází totiž z krav, které jsou krmeny jen čerstvou trávou a senem, tedy naprosto přirozeně, krmení krmivem ze sila je totiž striktně zakázáno.
Král všech sýrů zraje minimálně 120 dní přirozeným způsobem ve sklípku pro uzrávání sýrů – to je mnohem déle než u většiny jiných druhů sýra. To je poznat na chuti: od jemného přes pikantní, až po ementál AOC zrající ve skalním sklepě.
V prodeji u Swiss Cheese jsou následující druhy sýru Ementál AOC:
– Emmentaler Classic AOC, zrání minimálně 5 měsíce, oříškově jemné aroma
– Emmentaler AOC réserve, zrání minimálně 12 měsíců, pikantní aroma
– Emmentaler AOC extra, zrání minimálně 14 měsíců, výrazně pikantní aroma
– Emmentaler AOC zrající ve skalním sklepě, zrání minimálně 12 měsíců a z toho 6 ve skalním sklepě. Kůrka černá, plně aromatický.