Není zdobená jedlým zlatem ani brilianty. Její vzácnost je ve vejci. Neil Churchill (na snímku), šéfkuchař restaurace Boisdale v londýnském City, totiž využívá vzácná racčí vejce. Jsou větší než slepičí, šedo-žlutě zbarvená a opatřená flíčky. Vybírat je z racčích hnízd smí pouze 25 licencovaných obchodníků. Ročně se prodá pouhých 40 000 kusů vajec, a to přímo na stůl zámožných rodin. Ranald Macdonald, majitel Boisdale, je výjimkou mezi restauracemi. „Racčí vejce je mimořádně drahé, má jednu z nejkratších trvanlivostí a je to skutečný přírodní drahokam,“ řekl nám a ochutnávka stojí za to. Zvláštní příchuť, překvapivou lehkost a načechranost omelety, tvořené ze tří takových vajec, povyšuje náplň ze skotského kraba, italských lanýžů, čerstvého anglického chřestu. Podává se jen krátce zhruba do konce července.