Sociální sítě
Nahoru

Matisse napsal nový rekord

Za téměř 49 milionů dolarů (955 milionů Kč) byla prodána velká bronzová socha dámských zad od Henriho Matisseho. Na výšku měří 189,2 cm a nový majitel si ji odvezl z aukční síně Christie’s v New Yorku. Investice do umění se stále vyplatí.

Přitom se očekávalo, že dílo Nu de dos, 4 etat se prodá za cenu mezi 25 a 35 milionů dolarů, jenže nejvyšší nabídka vystoupala k ceně 48 802 500 USD. Matisse je jeden z nejznámějších umělců dvacátého století. Francouz proslul svou prací s barvou abrilantním kreslířským uměním. Věnoval se kreslení, výrobě uměleckých tisků a sochařství, zejména byl ale malíř.

Byl ovlivněn postimpresionismem a japonským uměním, hlavním prostředkem užívaným v jeho dílech je barva, užíval často pointilistickou techniku. Byl vůdčí osobností fauvismu. Maloval hlavně ženy a témata z každodenního života. Někdy bývá řazen k neoklasicismu a srovnáván s Picassem (s nímž se přátelil).

Více z rubriky Akce

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.