Sociální sítě
Nahoru

První komerční let do vesmíru již má svého pilota

Máte již zakoupenou letenku na první komerční let do vesmíru se společností Virgin Galactic? Pak zcela jistě budete chtít znát jméno pilota, který vás vynese do výšky 110 km nad Zemi!

Kapitánem panenského letu se stal třiapadesátiletý David Mackay z britského Salisbury, který svou kariéru započal již v roce 1979 u britského královského letectva. Pro společnost Virgin Atlantic již odlétal 11 000 hodin, nyní jej ale čeká poněkud jiný stroj než Boeing či Airbus. Téměř 20 metrů dlouhá kosmická loď totiž musí nejprve při rychlosti 4000 km/h vystoupat do výšky 15 km. Pak je zažehnut její speciální motor, který jí vynese až do zemské atmosféry, která se rozprostírá 110 km nad zemí. Zde pasažérům na 5 minut umožní stav beztíže, než se opět vrátí zpátky na Modrou planetu.

Celý let by měl zabrat přibližně 3 a půl hodiny, přičemž cena letenky činí 125 000 GBP (3 500 000 Kč). Cestující za to překonají třikrát rychlost zvuku a pocítí přetížení až 3g. Společnost Virgin Galactic počítá s tím, že během prvního roku by mohla do kosmu dopravit 500 lidí, poté by však frekvence mohla stoupnout a během 10 let by mimo planetu na několik minut vycestovalo až 50 000 „kosmonautů“. Mezi prvními by měli být i čtyři Češi, kteří již zaplatili plnou cenu letenky.

Více z rubriky Adrenalin

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.