Sociální sítě
Nahoru

Porsche Design Studio a nové chronografy

Blíží se období, kdy sjezdovky rakouských Alp budou zapadané sněhem a vesničky v údolích se začnou plnit návštěvníky prahnoucími po dokonalém lyžařském zážitku. Při cestě do vyhledávaného Kaprunu však stojí rozhodně za pozornost perla na samém začátku rakouského městečka Zell am See. Tou je budova Porsche Design Studio, kterou zde mezi lety 1972 a 1974 nechal vystavit Ferdinand Alexander Porsche. V té době uváděl na trh svůj první celočerný chronograf, na který v roce 1980 navázal také prvenstvím hodinek z titanu, které si zamiloval i Steve Jobs, který je v průběhu svého života několikrát v rozhovorech zmiňoval. Po boku historické budovy však žádá o svou pozornost ještě jedna, moderní. Ta vznikla až v roce 2000, a to z místních materiálů, protože Studio potřebovalo prostor pro kanceláře a konferenční místnosti. Bylo totiž nemyslitelné nahradit starou budovu něčím novým, aby památka F.A. Porsche, který zde v okolí vyrůstal, byla stále připomínána. Právě zde, v rakouském Zell am See, vznikají všechny návrhy produktů Porsche Design Studia, a to včetně hodinek, které ještě donedávna produkovala značka Eterna. V tomto ohledu se však mnoho věcí změnilo. Značka totiž konečně otevřela brány své švýcarské pobočky Porsche Design Timepieces, která se bude soustředit pouze a jen na produkci luxusních hodinek. Ty pak budou následně prodávat nejenom v rámci hodinářství, jako je u nás brněnské klenotnictví Fr. Hanák, ale také v rámci butiků, kterých je po celém světě 170, přičemž hned čtyři jsou v Praze, a to v Pařížské ulici, OD Kotva a na obou terminálech letiště.

A jaké jsou nové hodinky? Kompletní re-design chronografů a jejich prémiová produkce vede k tomu, že bude zcela nahrazovat dosavadní kolekci, takže pokud po nějakých hodinkách prahnete, teď je rozhodně čas k jejich pořízení. Porsche Design, s ročním obratem pouze kolem 400 milionů euro, začíná totiž novou éru své historie, která s sebou nese novou produkci. Její první připomínkou je dvojice certifikovaných chronografů Timepiece No. 1 a Chronograph Titanium Limited Edition, které jsou oba limitované 500 kusy. S cenovkou pod 150 000 Kč přichází hodinky, za jejichž designem stojí hlavní návrhář Rolland Heiler (na fotografii) spolu s Christianem Schwamkrugem, v černé barvě a v titanu, a to s velikostí pouzdra 42 mm a výškou 14,62 mm. Využívají, ostatně jako historicky první hodinky značky, spolehlivý automat ETA Valjoux 7750, který byl navíc opatřen žádaným COSC certifikátem přesnosti. Jeho personalizovaný rotor je pak možné sledovat skrze kouřové sklíčko dýnka, které lemuje kroužek s vyznačeným pořadovým číslem modelu.

Více z rubriky Chronografy

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.