Sociální sítě
Nahoru

Coda: v zajetí tónů gastronomie

Malá Strana dokáže překvapit neskutečným množstvím romantických zákoutí, o kterých se některým Pražanům doposud ani nezdálo. Jsou samozřejmě, a to hlavně cestou k Pražskému hradu, lemovány pastmi na turisty, nicméně při pečlivém hledání se dají objevit. Jedním z takových míst, jenž originální atmosférou potěší, stejně jako nabídkou soukromí, je restaurace Coda v pětihvězdičkovém hotelu Aria. Ten proslul nejenom svým tematickým ztvárněním, v jehož interiérech se neustále opakují hudební motivy, ale hlavně fantastickou restaurací na střešní terase s výhledem na celou Prahu. Ta v zimě není otevřená, přirozeně, a tak se nabízí využít útulných prostor restaurace v přízemí, a to hned za lobby barem. Interiér kombinující prvky kubismu a pozdní secese, ústící v osobité art deco, působí na první pohled noblesně. Dlouhé bílé ubrusy, velká zrcadla na stěnách a kabinet se sbírkou koňaků však dodávají místní klidné atmosféře pocit až domácký. Již zmíněná hudební tematika se projeví i zde, a to hned po zasednutí ke stolu. Na každého hosta zde totiž čeká originální talíř Rosenthal se 17 různými karikaturami proslulých hudebních mágů z různých období, který si lze navíc v rámci menu i zakoupit (1 200 Kč). Nostalgické vzpomínce na romantickou večeři v soukromí by však měla předcházet ochutnávka místních specialit v podobě degustačního menu s vinným párováním (2 790 Kč za osobu).

Průřez tvorbou šéfkuchaře Davida Šaška otevírá amous bouche v podobě bruschetty, na kterou chuťově navazuje svěží mladé španělské víno Albariño Nora 2011 z vinařství Viña Nora, oblasti Rias Baixas. To skvěle doplní i grilované mušle svatého Jakuba, jejíž chuť podtrhuje studené brazilské mango s domácím chilli džemem a špetkou koriandru. Na svěží začátek pozvolna naváže další mořská specialita, tentokráte líčka z mořského ďase s jemným estragonové velouté a čerstvou karotkou v doprovodu s bílého vína Lirac 2011 ze Château Mont-Redon, které se rozkládá ve francouzském údolí řeky Rhony. Stejně jako se s přibývajícím vínem se umocňuje kouzlo intimní atmosféry, tak i lehké dary moře na talíři nahradí daleko intenzivnější chutě. V první řadě pečená játra foie gras s petrželovým pyré a jablíčky Granny Smith doprovázená dvacetiletým portským Graham’s Tawny Porto z údolí Douro. Na jejich jemnou strukturu a typickou chuť ovšem brzy naváže nejchutnější část degustačního menu, šťavnatá vepřová panenka připravované metodou sous vide, tedy ve vakuu, jejíž chuť zvýrazňuje omáčka ze smržů s kousky křupavé slaniny a nakládanými cibulkami s bramborovým pyré. A víno? Samozřejmě komplikované, v tomto případě burgundské Santenay „Vieilles Vignes“ z vinařství Lequin Colin. Sladkou tečkou zážitku gurmánů pak bude horký čokoládový dortík s omáčkou z lesních plodů, Crème fraîche a domácí vanilkovou zmrzlinou, ke kterému nelze než doporučit absolutně skvostnou dezertní černou grenache z Francie v podání Mas Amiel Vintage Reserve 2008. Výhodou hotelové restaurace, tedy kromě možnosti odejít na pokoj, je také skutečnost, že jsou zde k dispozici další prostory. Za zvuku živé klavírní hudby se totiž jednoduše přesunete do lobby baru, kde v útulných křeslech lze pokračovat v aktu svádění. Krb s ohněm celý rituál jen umocní.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.