Sociální sítě
Nahoru

Coda: v zajetí tónů gastronomie

Malá Strana dokáže překvapit neskutečným množstvím romantických zákoutí, o kterých se některým Pražanům doposud ani nezdálo. Jsou samozřejmě, a to hlavně cestou k Pražskému hradu, lemovány pastmi na turisty, nicméně při pečlivém hledání se dají objevit. Jedním z takových míst, jenž originální atmosférou potěší, stejně jako nabídkou soukromí, je restaurace Coda v pětihvězdičkovém hotelu Aria. Ten proslul nejenom svým tematickým ztvárněním, v jehož interiérech se neustále opakují hudební motivy, ale hlavně fantastickou restaurací na střešní terase s výhledem na celou Prahu. Ta v zimě není otevřená, přirozeně, a tak se nabízí využít útulných prostor restaurace v přízemí, a to hned za lobby barem. Interiér kombinující prvky kubismu a pozdní secese, ústící v osobité art deco, působí na první pohled noblesně. Dlouhé bílé ubrusy, velká zrcadla na stěnách a kabinet se sbírkou koňaků však dodávají místní klidné atmosféře pocit až domácký. Již zmíněná hudební tematika se projeví i zde, a to hned po zasednutí ke stolu. Na každého hosta zde totiž čeká originální talíř Rosenthal se 17 různými karikaturami proslulých hudebních mágů z různých období, který si lze navíc v rámci menu i zakoupit (1 200 Kč). Nostalgické vzpomínce na romantickou večeři v soukromí by však měla předcházet ochutnávka místních specialit v podobě degustačního menu s vinným párováním (2 790 Kč za osobu).

Průřez tvorbou šéfkuchaře Davida Šaška otevírá amous bouche v podobě bruschetty, na kterou chuťově navazuje svěží mladé španělské víno Albariño Nora 2011 z vinařství Viña Nora, oblasti Rias Baixas. To skvěle doplní i grilované mušle svatého Jakuba, jejíž chuť podtrhuje studené brazilské mango s domácím chilli džemem a špetkou koriandru. Na svěží začátek pozvolna naváže další mořská specialita, tentokráte líčka z mořského ďase s jemným estragonové velouté a čerstvou karotkou v doprovodu s bílého vína Lirac 2011 ze Château Mont-Redon, které se rozkládá ve francouzském údolí řeky Rhony. Stejně jako se s přibývajícím vínem se umocňuje kouzlo intimní atmosféry, tak i lehké dary moře na talíři nahradí daleko intenzivnější chutě. V první řadě pečená játra foie gras s petrželovým pyré a jablíčky Granny Smith doprovázená dvacetiletým portským Graham’s Tawny Porto z údolí Douro. Na jejich jemnou strukturu a typickou chuť ovšem brzy naváže nejchutnější část degustačního menu, šťavnatá vepřová panenka připravované metodou sous vide, tedy ve vakuu, jejíž chuť zvýrazňuje omáčka ze smržů s kousky křupavé slaniny a nakládanými cibulkami s bramborovým pyré. A víno? Samozřejmě komplikované, v tomto případě burgundské Santenay „Vieilles Vignes“ z vinařství Lequin Colin. Sladkou tečkou zážitku gurmánů pak bude horký čokoládový dortík s omáčkou z lesních plodů, Crème fraîche a domácí vanilkovou zmrzlinou, ke kterému nelze než doporučit absolutně skvostnou dezertní černou grenache z Francie v podání Mas Amiel Vintage Reserve 2008. Výhodou hotelové restaurace, tedy kromě možnosti odejít na pokoj, je také skutečnost, že jsou zde k dispozici další prostory. Za zvuku živé klavírní hudby se totiž jednoduše přesunete do lobby baru, kde v útulných křeslech lze pokračovat v aktu svádění. Krb s ohněm celý rituál jen umocní.

Více z rubriky Degustace

  • Jarní překvapení restaurace Triton: Steak od umělé inteligence

    Z krápníkové jeskyně do umělého mozku. Zažijte gastronomické dobrodružství, které překračuje hranice minulosti a vstupuje do zářivého světa budoucnosti. Restaurace Triton...

    Marek Zelený25.3.2024
  • Deer s novým kreativním menu

    Vyhlášená restaurace Deer v historickém centru Prahy představuje nové menu. Šéfkuchař Lubomír Dolejš opět nezklamal a menu pošoupl opět výše. Je...

    Marek Zelený18.3.2024
  • Vítězka Bocuse d’Or Léa Linster v Trezoru Špork

    V Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen, proběhlo v minulém týdnu další pokračování seriálu gastronomických událostí se světovou špičkou...

    Marek Zelený11.3.2024
  • Gastronomická show jara proběhne už 11. března

    V holešovické restauraci PRU58 se 11.3. od 18 hodin uskuteční gastronomická show jara. Collaboration akce spojí 3 kuchařské osobnosti, a to...

    Jan Pešek6.3.2024
  • Nebeské menu připraví Patrik Bečvář

    Zážitkově gastronomická atrakce Večeře v oblacích už patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Oběd či večeře...

    Marek Zelený6.2.2024
  • Gregův speciální večer v Pru58

    V úterý 14. listopadu 2023 od 18:30 se uskuteční ojedinělá degustační večeře v podání australského šéfkuchaře Grega Haynese v PRU58. Speciální...

    Marek Zelený8.11.2023
  • Champagne Festival v hotelu The Mozart Prague

    Hotel The Mozart Prague se pyšní svou účastí na prestižním Champagne Festivalu Grand Jour de Champagne, který se bude konat od...

    Jan Pešek3.11.2023
  • Štěpánova degustace

    Nejrozkvetlejší restaurace PRU58 v pražských Holešovicích představila své nové večerní menu. Stojí za ním executive chef a majitel v jedné osobě...

    Jan Pešek30.10.2023
  • Speciality v restauraci Triton opět překračují hranice možného

    Nové podzimní menu zážitkové restaurace Triton, ukryté v kouzelné secesní jeskyni pod Václavským náměstím, opět překračuje hranice běžného a možného. Ambiciózní...

    Marek Zelený21.9.2023
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.