Lanýž je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Svým tvarem připomíná nevzhledný brambor, ale v jádru skrývá chuťový poklad. Ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této „nejdražší houby světa“ vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.
Sběr lanýžů Nalézt lanýže představuje kombinaci usilovného hledání, velké porce štěstí a jen malého výnosu. Ač se lanýže nejčastěji nacházejí u kořenů listnáčů přibližně třiceti centimetrů pod povrchem, některé kousky je nutné vydolovat až z hloubky dvou metrů. Při hledání se využívají speciálně vyšlechtěná a vycvičená zvířata – zejména psi a vepři. Obzvláště pak prasnice cítí feromony, jež vyzařují lanýže z hloubi země, jako afrodiziakum.
Proč lanýže z Itálie? Lanýže se dělí na 3 základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Nejvzácnější bílé lanýže se nalézají hlavně v severní Itálii, nejvíce ceněné a nejchutnější jen v oblasti Piemontu. Piemont, rozkládající se na úpatí Alp v severozápadní Itálii, je rovněž vyhlášenou vinařskou oblastí. Co do množství certifikovaných vín je nejlepším vinařským regionem celé Itálie. Proslavila ho např. vína Barolo, Barbaresco, Barbera a Moscato d‘Asti. Velikost bílých lanýžů sahá až do průměru 12 cm. Trh s lanýži má nejvíce práce od října do listopadu, kdy tyto lanýže mají nejintenzívnější vůni. Cena kilogramu nejvzácnějšího druhu se pohybuje od 2000 do 4000 EUR (přibližně 50 až 100 tisíc korun). Bílé lanýže mají ostřejší a intenzívnější chuť než černé. Jejich vůně připomínající čerstvou zeminu a houby je tak silná, že pokud si je přinesete čerstvé domů, prostoupí celou místnost. Když ochutnáte, už nikdy neodoláte.
Jedinečnou příležitost ochutnat tuto delikatesu budete mít ve čtvrtek 19. listopadu 2015 v zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna, kde proběhne Noc bílých lanýžů.
Přeneste se do italské oblasti Piemont, která je celosvětově proslulým regionem vzácných lanýžů a vynikajícího vína. Kuchaři Resortu Valachy se v polovině listopadu osobně vypraví do Piemontu, aby pro vás na zdejších lanýžových trzích vybrali ty nejlepší suroviny a přivezli je čerstvé až na valašský stůl. Degustace se uskuteční bezprostředně po návratu z Itálie.
Pro dokonalý gurmánský zážitek spojte degustaci s ubytováním ve Spa hotelu Lanterna. Ubytování z 19. na 20. 11. 2015 je při zakoupení degustačního menu ZDARMA.
Menu degustačního večera vytvoří společně šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Pavel Václavík a šéfkuchař Wellness hotelu Horal Jaroslav Orság. Budou v něm zastoupeny typické pokrmy a speciality kuchyně Piemontu. Konkrétní podobu pokrmům kuchaři dají v inspiraci na suroviny, které na trzích vyberou a nakoupí. Těšte se tedy i na trochu gurmánského překvapení.
Menu Noci bílých lanýžů zahrnuje:
- telecí tatarák z čerstvého telecího masa z Piemontu
- tajarin s bílým lanýžem zakoupeným osobně kuchaři na piemontském trhu
- variace ze zvěřinového masa z Piemontu
- variace z oříšků a čokolády – tradiční piemontský dezert
Menu bude snoubeno s víny vyhlášeného italského vinařství Marchesi Di Gresy. Vína osobně přestaví sklepmistr vinařství Jeffrey Chilcott.