Již podvanácté se sjedou do Prahy znalci a milovníci kvalitních francouzských vín. Pražský hrad uvede 11. – 12. února tradiční akci Audience Grand Cru Classé Bordeaux. Na třicet vinařů z věhlasné oblasti Bordeaux představí svá nejlepší vína ročníku 2013, která aktuálně přicházejí na trh. Prezentace vín z více než 30 vinařství vyhlášené oblasti Bordeaux odstartuje 11. února jejich degustací v Rothmayerově sále Pražského hradu. Další dvě degustace se pak na témže místě konají o den později. Milovníci této značky mají tak příležitost pohovořit přímo se sklepmistry jednotlivých châteaux a dozvědět se tak informace, které například pouze na etiketě či v běžném obchodě nikdy nenajdou. „Rok 2013 byl výjimečný z několika důvodů. Zcela výjimečná byla nepřízeň počasí nejprve během květenství a později při sklizni, díky čemuž byla v Bordeaux velmi nízká úroda“, říká Diana Sixtová ze společnosti Merlot d´Or, která akci pořádá. Pro vína z Bordeaux je typická odrůda Cabernet Sauvignon, která se doplňuje Merlotem v různém poměru. A právě nepřízeň počasí se promítla zejména na odrůdě Merlot. „V tomto ročníku proto najdeme vína s rekordním poměrem odrůdy Cabernet sauvignon. Díky tomu jsou rozdíly ve výsledné kvalitě mezi jednotlivými vinařstvími propastné a je až neuvěřitelné, jak tradiční přístup a respekt k přírodě zvítězil nad moderním stylem, leckde v posledních letech prosazovaným. Jednoznačně si myslím, že degustace na Pražském hradě bude velmi zajímavá a mnohé jistě překvapí vysoká kvalita vín i v tomto těžkém a mnohými odsuzovaném ročníku,“ prozrazuje Diana Sixtová. Mimořádnou akci zakončí v pátek večer slavnostní banket ve Španělském sále Pražského hradu. Speciální šestichodové menu pro tuto událost sestaví Nicolas Isnard, michelinový šéfkuchař z Dijonu. Jako předkrm se budou podávat typické francouzské jednohubky amuses-bouche, dále bude následovat humr s karotkou a maracujou, mořský okoun s omáčkou Genevoise a brambory Carbonara s lanýži, hlavním chodem bude jelení hřbet, zimní zelenina s parfémem černého rybízu. Na závěr se bude servírovat espuma ze sýru Epoisses – Brillât Savarin s lanýžem a kroketka ze sýru Cancoillotte. Sladkou tečku vyplní klementinka a kaštany. K jednotlivým pokrmům hosté ochutnají pět vín kategorie Grand Cru Classé z lahve magnum ve starších ročnících a další zajímavá vína včetně Champagne z patnáctilitrové lahve zvané Nabuchodonosor. „Příležitost ochutnat tato exkluzivní vína ve společnosti sklepmistra nebo majitele château, který tato vína vyráběl, činí z tohoto večera nezapomenutelnou událost,“ uzavírá Diana Sixtová. Každý účastník banketu navíc obdrží jako dárek speciální Grand Vin de Audience 2013.