Pro velký úspěch výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně po roce – k svátku svatého Václava – opět uvařil speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem ho štamgasti v celé České republice budou mít k dispozici 800 hektolitrů, tedy o 100 hektolitrů více než loni. Uvedené speciální pivo je také příspěvkem ke Dnům českého piva, které se uskuteční od 23. září do 1. října.
Březňák originální Märzen se vařil už v březnu. Pivovarníci tak připravili speciální druh piva, které se kdysi vařilo v březnu proto, že pozdější vyšší teploty s velkým množstvím divokých kvasnic v ovzduší by pivo znehodnotily. Po dlouhém ležení se tehdy prodávalo na podzim během pivních slavností. „Této tradici jsme zůstali věrni. Speciální polotmavé pivo jsme opravdu vařili letos v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo ve sklepech,“ konstatoval vrchní sládek a ředitel pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč. Výsledkem je speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 % hm., pyšní se plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.
Limitovanou edici svátečního piva vítá i manažer značky Březňák Petr Syřiště. „Naši zákazníci dlouhodobě vyhledávají sváteční speciální piva k mimořádným příležitostem. Tou je samozřejmě i oslava svátku svatého Václava. Věřím, že tento výborný speciál bude chtít ochutnat ještě více lidí než vloni,“ řekl manažer značky Březňák Petr Syřiště. Seznam všech hospod, kde se bude čepovat, zájemci najdou na webových stránkách www.breznak.cz.
Dny českého piva každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven. Letos se konají už počtvrté v řadě, a to od 23. září do 1. října. Tato celonárodní akce má přilákat veřejnost k oslavám čepovaného českého piva, ukázat hrdost štamgastů k tradičnímu nápoji a posilovat tradici českých hospod, které jsou součástí české kultury i národní identity.