Jste milovníci dobrého jídla a ochotně cestujete za vybranou chutí? Pak přijměte naši pozvánku do Ruska, kam vás zavedeme hned do tří netradičních kuchyní velmi odvážných šéfkuchařů…
Zastávku chuti číslo jedna nasměrujeme přímo do centra Moskvy – následujte s námi bílého králíčka… První společný projekt restauratéra Borise Zarkova a šéfkuchaře Vladimíra Mukhina naleznete na 16. poschodí byznys centra pasáže Smolenskij v centru Moskvy. Zpod skleněné kupole restaurace White Rabbit se vám naskytne dechberoucí výhled na celou Moskva City či jeden ze stalinských mrakodrapů, hřejivý interiér vás naopak svými dekoracemi vtáhne do kraje divů, vyčarovaného z knihy Lewise Carrolla. Gastronomické skvosty šéfkuchaře originálně propojují tradiční ruskou kuchyni s nejnovějšími kulinářskými trendy, a tak není divu, že se tedy letos „bílý králíček“ umístil na 18. místě v prestižním žebříčku The World´s 50 Best Restaurants. Ochutnejte například kvakovou (tuřínovou) kaši s petrželkou a divokou kachnou na způsob „jerk“ či rozmazlete svůj mlsný jazýček přílivem sladké chuti Alenčina kvítku s jablky, medem a černou ředkví.. Za degustační menu tady zaplatíte v přepočtu 3020 Kč.
Kontakt: www.whiterabbitmoscow.ru
Hned dvakrát více chuti okusíte v Twins. Restaurace Twins dvojčat-šéfkuchařů Ivana a Sergeje Berezutských dýchá rodinnou atmosférou. Roztomilý dvorec s naskládanými poleny v luxusní čtvrti plné zeleně na Malej Bronnoj jen několik minut od Patriarchových rybníků vás doslova vtáhne do Bulgakovova románu „Mistr a Markétka“. Silné pouto mezi bratry ilustrují nejen jejich rodinné fotografie na stěnách, ale i znamenité kombinace chutí, které vytvářejí jako jeden muž. Moderní feeling z typických ruských produktů, myšlenka spojit tradiční s netradičním i um násobený dvakrát slibuje velmi nevšední gourmetský zážitek. Na hlavní chod si tady připravte cca od 650 Kč, a rozhodně doporučujeme nechat si připravit cokoli na grilu.
Kontakt: www.twinsmoscow.ru
A do třetice přijměte pozvánku do kuchyně, kde k vám budou maximálně upřímní. Šefkuchař Sergej Eroshenko se rozhodl ve své restauraci Chestnaya kuchnya (Upřímná kuchyně) vytvářet kulinářská díla podle pravidel „fair play“ (»честная игра«). Co to v praxi znamená? Nejen že dohlíží na proces přípravy jídel, ale také osobně vybírá všechny suroviny – výhradně nedovážené, přičemž cílí na domácí zeleninu ruských dvorů, lesní zvěř a severské ryby. I jejich příprava je zcela neotřelá a zajímavá, Eroshenko totiž využívá především pec. Svou osobní kontrolou nad vším v restauraci pak hostům garantuje nejen vysokou kvalitu pokrmů, ale i tu správnou domáckou atmosféru.
Kontakt: www.chestnayakuhnya.ru