Neuvěřitelné dokonalé a do posledního detailu promyšlené dílenské zpracování je pro prémiové japonské značky samozřejmostí. V první řadě musí být vždy dosažená kvalita, až poté následuje avantgardní pojetí, které umožní vybočit. Dodržet pravidla a až poté je začít porušovat – jak je to prosté. Právě fúze definovaných konvencí a novodobého přístupu dala vyniknout takovým ikonám, jako je módní guru Issey Miyake, horologická perla Grand Seiko a nebo architektonický skvost na čtyřech kolech Lexus. A ačkoli aerodynamiku jeho uhrančivých kreací zdánlivě rozbíjejí futuristické křivky masky chladiče, je ztělesněným důkazem skutečnosti, že inženýři ze Země vycházejícího slunce si na sebemenších detailech potrpí. Na jejich přístup si ale musí přijít každý sám a buď se s ním ztotožnit a nebo…
Stejně tak je to i v japonské kuchyni, které se právě nyní věnuje prvotřídní šéfkuchař Julius Surmaj. Jeho královstvím se stala jedinečná restaurace Spices na Malé Straně, jejíž malebné renesanční prostory sice velmi často využívají hosté pětihvězdičkového Hotelu Mandarin Oriental, jsou však i útočištěm náročných gurmetů prahnoucích po asijských chutích. Právě pro ně vzniklo také speciální menu označené jako Sushi Festival, které přilákalo nejenom nás, ale také tvůrce instagramového účtu @SeikoWatchCzech.
„Mnoho sběratelů japonských hodinek Seiko se v průběhu ukojování svých horologických vášní začalo věnovat také dalším artefaktům a kultuře. Kromě filmů, obrazů a samozřejmě samurajských mečů, tedy katan, tak přišla na řadu také japonská kuchyně a alkohol“ svěřuje se Vojtěch Pospíšil, jeden ze správců fanouškovského účtu Seiko. „Opravdoví nadšenci se rádi nechají zlákat produkcí značek whisky, jako je Nikka nebo třeba Hibiki, stejně jako vědí, kam na kvalitní sushi“ dodává.
Sushi Festival startuje skvělou polévkou Osuimono z rybího vývaru, jehož intenzitu vyvažuje jemné tofu, od přírody mírně slaná mušle sv. Jakuba a čerstvá jarní cibulka. Její jemná chuť je skvělým startem k dalším chodům, jako je například selekce tempury z mořských plodů a zeleniny, případně se dá rovnou přejí ta některý ze sushi setů. Tím zcela jistě nejzajímavějším je Tokyo set imponující svou variabilitou a pestrostí chutí. Přirozeně je také největší. Klasické rolky hosomaki a uramaki esteticky i chuťově dotváří lahodné nigiri z lososa, tuňáka, makrely, chobotnice a chuťově jedinečného úhoře, přičemž nechybí ani kaviár z lososa a tradiční Tamago vaječná omeleta. Sladkou tečkou je pak Yuzu sorbet flambovaný saké jenž je na talíři párován s malinovou omáčkou a japonským medem.
Spices restaurant & bar by rozhodně měla rozšířit portfolio bonvivány vybíraných restaurací a to nejenom v průběhu hektického dne s obchodními partnery, ale také v poklidném času života soukromého. Vždyť venkovní terasa a přicházející léto jsou unikátní fúzí.