Sociální sítě
Nahoru

Degustace v japonském stylu: Spices

Neuvěřitelné dokonalé a do posledního detailu promyšlené dílenské zpracování je pro prémiové japonské značky samozřejmostí. V první řadě musí být vždy dosažená kvalita, až poté následuje avantgardní pojetí, které umožní vybočit. Dodržet pravidla a až poté je začít porušovat – jak je to prosté. Právě fúze definovaných konvencí a novodobého přístupu dala vyniknout takovým ikonám, jako je módní guru Issey Miyake, horologická perla Grand Seiko a nebo architektonický skvost na čtyřech kolech Lexus. A ačkoli aerodynamiku jeho uhrančivých kreací zdánlivě rozbíjejí futuristické křivky masky chladiče, je ztělesněným důkazem skutečnosti, že inženýři ze Země vycházejícího slunce si na sebemenších detailech potrpí. Na jejich přístup si ale musí přijít každý sám a buď se s ním ztotožnit a nebo…

Spices_SeikoWatchCzech_2Stejně tak je to i v japonské kuchyni, které se právě nyní věnuje prvotřídní šéfkuchař Julius Surmaj. Jeho královstvím se stala jedinečná restaurace Spices na Malé Straně, jejíž malebné renesanční prostory sice velmi často využívají hosté pětihvězdičkového Hotelu Mandarin Oriental, jsou však i útočištěm náročných gurmetů prahnoucích po asijských chutích. Právě pro ně vzniklo také speciální menu označené jako Sushi Festival, které přilákalo nejenom nás, ale také tvůrce instagramového účtu @SeikoWatchCzech.

Spices_SeikoWatchCzech_3Mnoho sběratelů japonských hodinek Seiko se v průběhu ukojování svých horologických vášní začalo věnovat také dalším artefaktům a kultuře. Kromě filmů, obrazů a samozřejmě samurajských mečů, tedy katan, tak přišla na řadu také japonská kuchyně a alkohol“ svěřuje se Vojtěch Pospíšil, jeden ze správců fanouškovského účtu Seiko. „Opravdoví nadšenci se rádi nechají zlákat produkcí značek whisky, jako je Nikka nebo třeba Hibiki, stejně jako vědí, kam na kvalitní sushi“ dodává.

Spices_SeikoWatchCzechSushi Festival startuje skvělou polévkou Osuimono z rybího vývaru, jehož intenzitu vyvažuje jemné tofu, od přírody mírně slaná mušle sv. Jakuba a čerstvá jarní cibulka. Její jemná chuť je skvělým startem k dalším chodům, jako je například selekce tempury z mořských plodů a zeleniny, případně se dá rovnou přejí ta některý ze sushi setů. Tím zcela jistě nejzajímavějším je Tokyo set imponující svou variabilitou a pestrostí chutí. Přirozeně je také největší. Klasické rolky hosomaki a uramaki esteticky i chuťově dotváří lahodné nigiri z lososa, tuňáka, makrely, chobotnice a chuťově jedinečného úhoře, přičemž nechybí ani kaviár z lososa a tradiční Tamago vaječná omeleta. Sladkou tečkou je pak Yuzu sorbet flambovaný saké jenž je na talíři párován s malinovou omáčkou a japonským medem.

Spices restaurant & bar by rozhodně měla rozšířit portfolio bonvivány vybíraných restaurací a to nejenom v průběhu hektického dne s obchodními partnery, ale také v poklidném času života soukromého. Vždyť venkovní terasa a přicházející léto jsou unikátní fúzí.

Více z rubriky Degustace

  • Malbec slaví již podesáté svátek

    17. dubna se již tradičně po celém světě slaví svátek populární argentinské odrůdy Malbec. Malbec je známý pro svou temnou až...

    Jan Pešek15.4.2020
  • Předjaří v Benjaminu

    Benjamin si v předjarním čase připravil menu, které vychází především z půdních plodin. Tedy vše, co roste v zemi, například brambory,...

    Jan Pešek5.3.2020
  • Kančí hody v La Verandě

    Výtečné maso špičkové české zvěřiny v rozmanité úpravě podle různých národních receptů bude únorovým žolíkem oblíbené staroměstské restaurace La Veranda. Již...

    Jan Pešek30.12.2019
  • Listopad ve znamení nejlepšího šampaňského

    Už po třinácté se mohou všichni milovníci šampaňského a netradičních gastronomických zážitků těšit na unikátní festival Grand Jour de Champagne, který...

    Jan Pešek4.11.2019
  • Listopad ve znamení lanýžů i v restauraci Grand Cru

    Sezóna lanýžů právě vrcholí a proto Fine diningová restaurace Grand Cru, v čele s šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem, připravuje...

    Jan Pešek30.10.2019
  • Hon na ústřice v La Verandě

    Sezóna ústřic právě začala. A přestože milovníci těchto chuťově jedinečných mořských plodů tvrdí, že nejlepší ústřice je vždycky samotná, maximálně pokapaná...

    Jan Pešek24.10.2019
  • Pražský Benjamin v průvodci Michelin

    Restaurace Benjamin v pražských Vršovicích se dostala po pouhém roce působení do Michelinského průvodce. Utajená restaurace na nefrekventované ulici vyniká svým...

    Jan Pešek24.9.2019
  • Hergetova cihelna láká na podzim plný chutných překvapení

    Podzim plný kulinářských akcí. Oblíbená malostranská restaurace Hergetova cihelna má pro své hosty připravený pestrý podzimní program. V týdnu od 23....

    Jan Pešek23.9.2019
  • Restaurace Sia plánuje týden okořeněný chilli papričkami

    Šéfkuchař Jiří Štift z asijské restaurace Sia, která spadá do gastronomické aliance Together, a jeho tým se rozhodli navázat na úspěch...

    Jan Pešek16.9.2019
Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.
  • Villa Journal
    Villa journal je jediný časopis zaměřený na rezidenční bydlení a orientuje se na špičkové realizace, moderní architekturu a nadstandardní služby z této oblasti.