Sociální sítě
Nahoru

O whisk(e)y s osobou nejpovolanější

Málokdo rozumí luxusním destilátům tak jako provozovatel olomouckého The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar, whisky aficionado Zdenek Kortiš, proto jsme ho podrobili krátkému „křížovému“ výslechu na jeho oblíbené téma.

web_kortis

Podle čeho se pozná opravdu kvalitní whiskey?

Za jeden z ukazatelů je považována viskozita, a to, jak whiskey stéká při zakroužení sklenkou. Husté a pomalu stékající „nohy“ – tzv. legs naznačují, že máte tu čest s vyzrálým destilátem. K důležitým poznávacím znamením samozřejmě patří i příjemná vůně, plné tělo a finish – tedy to, jak whiskey odeznívá v ústech po napití. Celkový balanc a odeznívání se hodnotí stejně jako chuť.

Můžeme si skvělý zážitek pojistit tím, že do koupi whiskey investujeme vysoké částky?

Do určité míry ano, záleží na tom, co přesně očekáváte. Když si koupíte osmnáctiletou skotskou single malt whisky, zaplatíte za ni kolem dvou tisíc, o tři roky starší nápoj bude zhruba o tisícovku dražší – v chuti však už nebude tak výrazný rozdíl. V druhém případě totiž už platíte především za exkluzivitu zboží.

web_Kortis 2

Existuje nějaké pravidlo, jak správně degustovat whiskey?

Whisky považuji za společenský nápoj, takže nejlepší je si jí vychutnat s lidmi, které máte rádi. Klíčové je zvolit vhodnou sklenici. Whiskovku, která má stejně široké dno, jako hrdlo a rovné strany sklenice, ponechme raději na prémiové cocktails jako Rob Roy (ideální na Aberlour 12 y.o.) nebo Old Fashioned na Four Roses Single Barrel.

Jakou nejdražší whiskey jste kdy ochutnal?

Pro mě osobně je nejcennější whisky, kterou jsem okusil, když se narodil můj syn. Až bude moci legálně ochutnat destilát, dostane přesně tu samou lahev, která je ze stejného sudu. Ale co se týče finanční hodnoty, tak to asi bude Chivas Regal The Icon, lahev vyjde na 80 000 Kč.

Nepříjemná otázka na závěr: Na kterou lahev whiskey by padla vaše volba, pokud by měla být tou poslední?

Snad tato sice situace ještě dlouho nenastane! Whiskey je pro mě ušlechtilý nápoj spojený s bohatou historií plnou vzestupů a pádů a také s osobními emocemi. U mě by to byla vzpomínka na moje první setkání s irskou whiskey – Jamesonem 12 y.o. Nejen že mě nadchla svojí chutí, ale také příběhem, jak jedna značka dokázala „nastartovat“ celé skomírající odvětví. V roce 1978 totiž zbyly v Irsku jen dvě palírny.

FOTO: LUKÁŠ NAVARA

Více z rubriky Bary

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.