Milovníky rumu čeká každoroční oblíbený svátek. Ve středu 16. srpna si připomenou oficiální Den rumu, který poukazuje na historii i současné trendy tohoto destilátu. „Den rumu se slaví především v USA, pravidelně se do něj však zapojují fanoušci rumů ve všech koutech Země. Destilát z cukrové třtiny totiž patří k nejčastěji využívaným a nejpopulárnějším produktům v koktejlech po celém světě, svátek proto chceme připomenout i v České republice,“ říká Petr Vopálenský, barový specialista a znalec rumů z distribuční společnosti Premier Wines & Spirits, která na tuzemský trh dováží desítky značek prémiových rumů. První zmínky o rumu se datují až do 17. století, kdy se na Barbadosu přemnožila melasa, jinak využívaná k výrobě cukru. Netrvalo dlouho a uskutečnily se první pokusy s kvašením a později i následným destilováním melasy. Když se výrobní postup rumu postupně zdokonaloval, získával si zástupy příznivců v mnoha dalších britských koloniích, ale také v Evropě a v řadách námořnictva a pirátů, kteří jsou pro rum dodnes příznační. „Navzdory problémům v čele s americkou prohibicí a zakazováním výroby rumů ve Španělsku, se tento destilát postupně dostal na samotný vrchol. Dnes se nejčastěji vyrábí v karibských zemích a svou zlatou éru zažívá i na českém trhu, lidé čím dál častěji vyhledávají kvalitní značky,“ upřesňuje Petr Vopálenský.
Celosvětový trend reflektuje také společnost Premier Wines & Spirits a do České republiky už několik let distribuuje oceňované značky rumů z celého světa. V jejím současném portfoliu nechybí proslulý nikaragujský gigant Flor de Caña, bermudský černý rum Gosling’s, který je hlavní ingrediencí tamního národního koktejlu Dark ‚n Stormy, nebo dříve legálně zakázaný mexický rum El Prohibido zrající v sudech po víně sherry.
Tradici karibských rumů reprezentují například elegantní dominikánský Relicario a progresivní značka Ron de Jeremy, která blenduje rumy z Jamajky, Trinidadu, Guyany a zmíněného Barbadosu. „Pokoušíme se dát příznivcům rumů co největší možnost výběru z předních značek rumu, které zaznamenávají úspěch na celosvětové scéně. Každý prémiový rum čistý nebo i s kostkou ledu znamená delikátní zážitek, obzvlášť u slavnostní příležitosti dne rumu,“ dodává Vopálenský z Premier Wines & Spirits.
Více z rubriky Gastro
-
Jaro volá po návštěvě hlavního města
Na jarní Praze je něco čarovného. Nejen, že se venku konečně otepluje, od dubna otevírají brány všechny památky, kvůli kterým stojí...
23.1.2023 -
Babičky specialita
Vyhlášená restaurace na okraji Prahy Babiččina zahrada je ikonickým místem, kam se sjíždějí lidé z širokého okolí, aby si užili prvotřídní...
23.1.2023 -
Islandský rybí večer
Večer ve znamení islandských chutí se uskuteční 31.1.2023 od 18:00 v restauraci PRU58. Hosté se mohou těšit na degustaci a informace...
19.1.2023 -
Limitovaná edice Absolut Spirit of Togetherness
Absolut představuje novinku ze své každoroční limitované edice lahví. Sběratelský kousek Absolut Spirit of Togetherness se svým proplétaným vzhledem je oslavou...
17.1.2023 -
Nové tasting menu v restauraci La Veranda
Restaurace La Veranda již dvacet let vítá hosty z celého světa. Česká klientela se opakovaně vrací a přiváží s sebou své...
17.1.2023 -
Valentýn v kubánském stylu
La Bodeguita del Medio je restaurace, bar a klub, kde to žije. Kubánský styl je zřejmý na první pohled i ochutnání....
13.1.2023 -
Hody v Babiččině zahradě
V restauraci Babiččina zahrada se něco začátkem února chystá. Kdo tuší zabijačku, tak má pravdu. Hody vypuknou 3.2.2023 a skončí 5.2.2023...
11.1.2023 -
Nová restaurace Talíř na Václavském náměstí
Česká hotelová síť PYTLOUN HOTELS, která poskytuje služby již od roku 2003 a v současné době provozuje čtrnáct designových, tradičních i...
10.1.2023 -
Jižní Čechy mají svou vlastní kontušovku a letos ve sběratelské lahvi
Spolek Jíme Jih propojuje nejen putování Švejka po jižních Čechách, ale také snaha pracovat s lokálními produkty. I tak vznikla tato...
10.1.2023