Sociální sítě
Nahoru

Oslavte den rumu s prémiovou značkou z Nikaraguy nebo Mexika

Milovníky rumu čeká každoroční oblíbený svátek. Ve středu 16. srpna si připomenou oficiální Den rumu, který poukazuje na historii i současné trendy tohoto destilátu. „Den rumu se slaví především v USA, pravidelně se do něj však zapojují fanoušci rumů ve všech koutech Země. Destilát z cukrové třtiny totiž patří k nejčastěji využívaným a nejpopulárnějším produktům v koktejlech po celém světě, svátek proto chceme připomenout i v České republice,“ říká Petr Vopálenský, barový specialista a znalec rumů z distribuční společnosti Premier Wines & Spirits, která na tuzemský trh dováží desítky značek prémiových rumů. Flor de Cana, 7yoPrvní zmínky o rumu se datují až do 17. století, kdy se na Barbadosu přemnožila melasa, jinak využívaná k výrobě cukru. Netrvalo dlouho a uskutečnily se první pokusy s kvašením a později i následným destilováním melasy. Když se výrobní postup rumu postupně zdokonaloval, získával si zástupy příznivců v mnoha dalších britských koloniích, ale také v Evropě a v řadách námořnictva a pirátů, kteří jsou pro rum dodnes příznační. „Navzdory problémům v čele s americkou prohibicí a zakazováním výroby rumů ve Španělsku, se tento destilát postupně dostal na samotný vrchol. Dnes se nejčastěji vyrábí v karibských zemích a svou zlatou éru zažívá i na českém trhu, lidé čím dál častěji vyhledávají kvalitní značky,“ upřesňuje Petr Vopálenský. Flor de Cana, sudyCelosvětový trend reflektuje také společnost Premier Wines & Spirits a do České republiky už několik let distribuuje oceňované značky rumů z celého světa. V jejím současném portfoliu nechybí proslulý nikaragujský gigant Flor de Caña, bermudský černý rum Gosling’s, který je hlavní ingrediencí tamního národního koktejlu Dark ‚n Stormy, nebo dříve legálně zakázaný mexický rum El Prohibido zrající v sudech po víně sherry. FDC ochutnavkaTradici karibských rumů reprezentují například elegantní dominikánský Relicario a progresivní značka Ron de Jeremy, která blenduje rumy z Jamajky, Trinidadu, Guyany a zmíněného Barbadosu. „Pokoušíme se dát příznivcům rumů co největší možnost výběru z předních značek rumu, které zaznamenávají úspěch na celosvětové scéně. Každý prémiový rum čistý nebo i s kostkou ledu znamená delikátní zážitek, obzvlášť u slavnostní příležitosti dne rumu,“ dodává Vopálenský z Premier Wines & Spirits. Relicario rum

Více z rubriky Gastro

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.