Sociální sítě
Nahoru

Venkovní stínění je u moderních domů takřka nutností

Zatímco v 90. letech většinu domů a bytů v Česku stínily vnitřní žaluzie nebo rolety, dnes už moderním domovům vévodí stínění venkovní. Důvodů je několik – mnohem lépe vypadá, snáze se udržuje, a navíc snižuje teplotu uvnitř domu až o několik stupňů Celsia. V době klimatických změn a čím dál teplejšího podnebí je tato vlastnost klíčová.

Proč je venkovní stínění efektivnější než vnitřní

Pomocí vnitřních žaluzií nebo rolet svůj domov sice zastíníte, ale neochladíte. Sluneční paprsky pronikají přes okno, ohřívají žaluzii nebo roletu a z ní následně teplo sálá do místnosti.

Oproti tomu venkovní žaluzie nebo venkovní rolety odrážejí sluneční paprsky venku – ještě předtím, než proniknou do místnosti. Fungují tak jako pasivní prvek chlazení a během horkého léta dům ochlazují. Podle zkušeností zákazníků teplota uvnitř domu díky venkovnímu stínění často klesne o více než 5 °C v porovnání s původním stavem.

Venkovní stínění není výsadou jen rodinných, ale čím dál častěji i bytových domů.

Design i minimální nároky na údržbu

Venkovní žaluzie nebo rolety také vypadají luxusněji než vnitřní stínění. Žaluzie se skládají z robustních hliníkových lamel, nejčastěji 90 mm širokých, přičemž většina zákazníků volí neutrální barvy typu antracitová nebo šedá. Venkovní žaluzie díky tomu působí bytelně, moderně a pokud je dvakrát ročně umyjete, budou i po letech vypadat jako nové.

Kromě žaluzií jsou oblíbené i venkovní rolety, v posledních letech zejména látkové rolety. Takzvané screeny ze skelných nebo polyesterových vláken s PVC vrstvou často stíní terasy, pergoly či zimní zahrady, ale najdete je i na domech. Screeny působí luxusně, elegantně a v porovnání s žaluziemi jsou decentnější.

Venkovní látkové rolety (screeny) jsou ideální ke stínění pergol nebo teras.

Moderní ovládání a stínění na desítky let

Úplně na jiné úrovni jsou u venkovního stínění také možnosti ovládání – většina zákazníků vytahuje a stahuje žaluzie/rolety pomocí ovládacího panelu na stěně, dálkového ovladače nebo aplikace v mobilním telefonu. Stínění si můžete napojit i na systém chytré domácnosti a následně připravit scénáře. Například, aby se vám vnější žaluzie či rolety automaticky vytáhly při východu slunce.

Předokenní žaluzie i rolety můžete pro ještě větší pohodlí osadit větrnými či slunečními čidly, které stínění automaticky stahují nebo vytahují podle počasí.

Snad jedinou skutečnou nevýhodou venkovního stínění je vyšší cena. I tu je nicméně třeba zasadit do kontextu – zatímco levnější vnitřní rolety a žaluzie obvykle vydrží jednotky let, životnost předokenního stínění se díky odolnějším komponentům počítá na desítky let.

Pokud stavíte, rekonstruujete nebo kupujete nový dům a nejste významně limitovaní rozpočtem, neměli byste venkovní stínění opomenout.

 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.