Sociální sítě
Nahoru

Top Class na návštěvě hodinářských značek v Novém Městě nad Metují

Další z cest odhalující taje hodinářských manufaktur zavedla magazín Top Class a jeho hosty do Nového Města nad Metují. Partnerem dne se tentokrát stala automobilka Ford, které pro tyto účely propůjčila svůj gigantický Expolrer a trendy Mustang Mach-E s elektromotorem.

Explorer mi sednul opravdu hned. Mám tři děti a statek na vysočině, takže velký auto, co zvládne terén je pro mě absolutní nutnost. Navíc je design boží! Auto jsem si užil jako pasažér na zadních sedačkách, tak jako řidič. Nejvíc mě ale nadchnul Mustang Mach-E. Upřímně jsem byl při prvním setkání dost odměřený. Legendární „Muscle car“ v elektrice? No dopadlo to tak, že jsem auto vůbec nechtěl vracet. Skvěle drželo na silnici, perfektně reagovalo, naprosto jsem si ho zamiloval…Dokázal bych si ho hned představit jako druhý auto domu. Už jsem začal šetřit,“ prozrazuje se smíchem Radek Tomášek, bubeník kapely Support Lesbiens, který ve VIP skupině hostů nechyběl.

Nové Město nad Metují, rozprostírající se nedaleko Náchoda a jen pár kilometrů od česko-polských hranic, si letos připomíná 520. výročí svého založení. Hodinářské nadšence ale spíše zaujme rok 1949, kdy zde vznikl hodinářský závod, který byl od původní firmy Chronotechna zcela osamostatněn po dvaceti letech a pod hlavičkou Elton vyrábí dodnes hodinky značky Prim Manufacture 1949 a Prim.

Ty bohužel na český trh dodávají dvě společnosti, neboť stále není dořešen sport o práva na jméno Prim. Ruční manufakturní výroba však stále probíhá pouze zde – v budově náležící akciové společnosti Elton hodinářská. V posledních letech proto začala firma označovat své výrobky i piktogramem Novoměstských oblouků, který symbolizuje místo původu hodinek.

Na partnery magazínu Top Class si udělala čas osobně generální ředitelka společnosti Elton hodinářská paní Renata Červenák Nývltová, která uchopila otěže manufaktury už v loňském roce.

Právě pod jejím vedením se opět rozvíjí produkce nádherných modelů inspirovaných bohatou minulostí značky, ale myslí samozřejmě i na moderní počiny, které reprezentují například hodinky MIG15 ovlivněné věhlasnou stíhačkou – jejich produkce byla na sklonku loňského roku vyprodána během několika dní po jejich odhalení.

Výrobní prostory společnosti Elton hodinářská se během několika posledních dekád moc nezměnily – respektive změnilo se samozřejmě vybavení, jež se rozrostlo o nové moderní CNC stroje. Ty doplňuje několik strojů z původní výrobní linky a nechybí ani tradiční soustruhy a frézy z dob, kdy značka Prim byla jediným tuzemským výrobcem náramkových hodinek.

Přízemní prostory jsou tak zasvěceny jemné mechanice, tedy produkci pouzder a jednotlivých komponentů nutných pro tvorbu hodinkových strojků, stejně jako jejich základní dekorace – například Novoměstským brusem. Každý vyrobený dílek pak ještě prochází ruční úpravou. Až v prvním podlaží pak lze nahlížet hodinářům pod ruce. Právě zde vznikají (a to mnohdy i na zakázku) číselníky, ručky, jsou zde kompletovány strojky a následně i celé hodinky.

Nechybí ani divize kontroly hlídající přesnost vytvořených strojků. „Kompletní výrobu mechanických hodinek, od návrhu designu až po finální produkt, uvidíte v rámci České republiky jen u nás v Eltonu. Vyrábíme si přibližně 97% všech dílů,“ prozrazuje Aleš Vernar, obchodní ředitel Elton hodinářská.

Nové Město nad Metují však není pouze domovem hodinek Prim z již zmíněné společnosti Elton hodinářská.

Od začátku devadesátých let zde sídlí také firma paní Jasněny Vláhové vytvářející dostupné hodinky Lacerta a JVD. Rok 2020 pak přinesl nový ambiciózní projekt jménem Bohematic, jehož renomé velmi rychle oslovilo sběratele a vyznavače ultra čistého designu, ale také motorismu stále vonícího benzínem. Druhou zastávkou se tedy stal právě ateliér Bohematic nacházející se Komenského třídě vedoucí do historického centra města.

Relativně nová značka zaujme neotřelým designem, a to hlavně kolekcí Graphic, která nabízí nespočet možných úprav, o něž si píší přímo zákazníci.

Poslední rok jakoby ale patřil automobilovým veteránům, a tak mladá společnost výrazně podporovala své projekty Minor a Aerodynamic, v jejichž designu se zrcadlí právě prvky ze světa milovníků oktanů.

V rámci výrobního procesu, který zde řídí Renata Eichlerová, vsází prozatím společnost na strojky švýcarských dodavatelů, jako je například Eterna či La Joux Perret, to ovšem neznamená, že zde není odvedený na hodinkách velký kus ruční práce. Ať už se jedná o konstrukci pouzder a jejich povrchové úpravy, výroba ruček nebo třeba potisky datových věnců a dalších komponentů, Bohematic se spoléhá jen sám a sám na sebe.

Neustále hledáme nové cesty, jak do našich hodinek dostat špičkový průmyslový design a jdeme až na samé hranice technologické provediltelnosti. Našim klientům tak přinášíme možnost, aby si vytvořili vlastní personalizované hodinky nebo vlastní privátní edice,“ prozrazuje Renata Eichlerová, jež ruku v ruce kooperuje se slavným designérem a spoluzakladatelem značky Michalem Froňkem.

Cesta do Nového Města nad Metují se pro sběratele hodinek bude zcela jistě opakovat – pro rok 2022 si totiž magazín Top Class připravil pro své partnery hned několik zajímavých cest do světa hodinek.

Více z rubriky Hodinky

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.