Sociální sítě
Nahoru

Jakým nápojům a potravinám se vyhnout, když vás trápí inkontinence?

Pokud trpíte samovolným únikem moči, věnujte pozornost tomu, co jíte a pijete. Sestavte si zdravý a vyvážený jídelníček a vynechejte z něho močopudné nápoje a potraviny, které mohou váš organismus zbytečně dráždit. Poradíme vám, co všechno ze svých stravovacích návyků vyškrtnout.

Nápoje

●       Kofeinové nápoje

Kofein je obsažen v kávě, čajích a energetických nápojích (mimo jiné ho můžeme najít také v některých lécích). Přílišné množství kofeinových nápojů celkově odvodňuje organismus a nutí člověka chodit častěji na záchod.

●       Alkoholické nápoje

Alkohol snižuje produkci hormonu vazopresinu. To je antidiuretický hormon, který zabraňuje vylučování vody z těla a pomáhá organismu ji vstřebávat. Alkohol tak spouští reakci ledvin, která vyvolává častější močení.

●       Nápoje slazené umělými sladidly

V mnohých příliš sladkých nápojích se vyskytují nejen nezdravé cukry, ale i umělá sladidla. Ta podle vědců způsobují nejen častější močení, ale i urgentní pocit na močení, který je spojován s takzvanou nykturií (noční buzení kvůli močení).

Potraviny

●       Sůl

Sůl (chlorid sodný) má důležitou funkci při látkové výměně organismu. V ledvinách pomáhá správně vstřebávat vodu. Přílišné množství soli ji ale zadržuje mimo močové cesty a tím narušuje pravidelnou činnost vylučovací soustavy.

●       Ostré jídlo

Ostré jídlo dráždí trávicí i močové cesty a zvyšuje frekvenci pocitu na močení. Navíc zvýrazňuje urgenci a podporuje výše zmíněnou nykturii.

Rada na závěr

Místo sladkých limonád si dejte vodu s citronem nebo mátou, vyhýbejte se cukru a stravujte se pravidelně. Zařaďte do svého jídelníčku hodně celeru a petržele, které blahodárně působí na celou močovou i trávicí soustavu (a ve starém Egyptě se využívaly jako afrodiziakum). Omezení močopudných nápojů a potravin vás sice nechtěného úniku moči nezbaví, ale pomůže vám cítit se celkově lépe. Další vychytávkou jsou inkontinenční vložky, které jsou diskrétní a pohodlné.

 

Foto: Pixabay.com

Více z rubriky Zdraví a krása

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.