Sociální sítě
Nahoru

Vybavte si ložnici: Tipy na matraci, postele i dekorace

Prozradíme vám, jak je důležitý výběr kvalitní matrace i jakou roli hraje ve vaší ložnici postel.

Jak vybrat správnou matraci?

Aby byl váš spánek regenerující a budili jste se odpočatí a s pocitem dobrého spánku, je potřeba zvolit vhodnou matraci.

Možná to zní jednoduše a říkáte si, že výběr matrace není žádná věda.

Jenže pokud ji kupujete tak, že si na ni v obchodě sednete, nebo dokonce lehnete, věřte, že to nestačí. Lehnout si na chvilku a spát celou noc je velký rozdíl. Proto je dobré před koupí nové matrace zjistit co nejvíce informací, aby vám skutečně sedla.

Na co se zaměřit?

  • Tvrdost matrace: Správná tvrdost je při výběru důležitá. Jen podle ní ještě matraci nejspíš nevyberete, ale pomůže vám to se dobře rozhodnout. Matrace by se měla při ležení prohýbat jen v místech, kde je na ní vyvíjen tlak (hlavně lopatky, ramena a boky).

●     Velikost matrace: Ideální velikost matrace pro jednu osobu je 90×200 cm. Pokud máte vyšší postavu, zvolte matraci delší.

  • Materiál matrace: Pružinové (taštičkové) matrace mají střední a vysokou tvrdost a nejsou vhodné pro polohovatelné rošty. Pěnové matrace jsou měkčí, ale pokud je pěna kombinovaná s dalšími typy materiálu (např. kokosové vlákno), může být její tuhost výraznější. Pro milovníky přírodních materiálů jsou v nabídce futonové matrace.

Náš tip: Hledáte pro sebe nové bydlení? Podívejte se na možnosti, jak ho získat s výhodnou hypotékou.

Jak vybrat postel podle materiálu?

Líbí se vám čalounění, umělá kůže, dřevo nebo kov? Podívejte se, v čem jsou jejich výhody a nevýhody:

  1. Čalouněná postel je jako stvořená pro dokonalý spánek. Je tichá, o měkoučké polstrování se neuhodíte. Na druhou stranu o ni budete muset lépe pečovat a vysávat z ní prach.
  2. Kožená postel je také krásná, opět je tichá a měkká. Zároveň působí velmi luxusně a elegantně.
  3. U dřevěné postele si dávejte pozor na kvalitu a na pečlivé smontování. Pokud se vám to nepodaří, bude vrzat. A to bude rušit váš spánek.
  4. Kovová postel má opravdu dobrou životnost, navíc se nemusíte bát případného vrzání.

Tip: Obdivovali jste vždy v pohádkách postel s nebesy? Bílá dřevěná postel Marckeric Dossel má konstrukci, na kterou můžete nařasit lehoučké závěsy vhodné k zatemnění.

Nezapomeňte na doplňky

Aby vaše lože vypadalo opravdu královsky, neměli byste zapomenout na doplňky. Závěsy a voály k posteli s nebesy jsme již zmínili, stejně jako různá světýlka, závěsné světelné řetězy, nebo lucerny, které můžete kolem postele rozestavět i na zemi.

Atmosféru vytváří ale i lůžkoviny. Postel jako pro královnu vám vykouzlí povlečení na dvoulůžko z bavlny.

Měkoučký polštář by měl podepřít hlavu a hlavně krk, abyste se ráno probudili svěží.

Tip na dekoraci do ložnice: Kupte si kobereček nebo umělou kožešinu. Nezaskočí vás tak po ránu studená podlaha. Útulnou atmosféru vykouzlíte dalším textilem a polštářky, které se nebojte kombinovat – různé velikosti, barvy i materiály budou vaší královské posteli jistě slušet. 

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.