Sociální sítě
Nahoru

Odborníci na psí výživu přicházejí s nejnovějšími poznatky

Zbytky od večeře psy už v dnešní době většinou nekrmíme. Za hlavní složku potravy čtyřnohých mazlíčků se považují kvalitní bílkoviny, což se odráží i v recepturách krmiva. Přidává se do něj řada zdraví prospěšných přísad a zkoumá se i možné použití dalších. Díky nejnovějším výživovým trendům je možné získat ze stravy ještě více. Samozřejmostí je i šetrnější výběr surovin a promyšlený přístup k výrobě krmiva. Láska ke zvířatům jde totiž ruku v ruce s láskou k přírodě a péči o planetu.

Výživu psů řeší jejich majitelé už skoro stejně jako svůj vlastní jídelníček. Proto krmiva nepřekvapí obsahem vitamínů, minerálů a dalších složek známých z doporučení odborníků na zdravou stravu. Pro správný metabolismus cukrů, tuků či aminokyselin je tu vitamín B7, krvetvorbu a normální vývoj plodu pozitivně ovlivňuje kyselina listová, prevenci vzniku cukrovky má na starosti zase mangan.

Přírodní prvky jako přirozená podpora zdraví

V poslední době se výživa (nejen ta lidská) obrací zpět k přírodě. Příkladem je rozmarýn jako téměř zázračný přírodní antioxidant s protizánětlivými, antibakteriálními a antimykotickými účinky. Antioxidační účinky vylepšující zdraví srdce a cév, včetně hladiny cholesterolu, mají zase na svědomí extrakty z rostlinných olejů. A kromě nich se do krmiv přidávají i další prospěšné složky, které byste tam možná nečekali: melounový extrakt, tymián, máta, fenykl, hřebíček nebo kurkuma.

Mezi tradiční přísady s osvědčenými účinky na zdraví kůže, srsti, zraku, srdce nebo nervové soustavy, patří lososový olej, a to díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin. V recepturách ale najdete třeba i slávku zelenoústou či skořápky z mořských korýšů, které spolu s kolagenem příznivě ovlivňují pohybový aparát psů.

Návrat k přírodě u krmiv představuje u krmiv především použití čerstvého masa.

To posiluje nejen přirozenou lásku psů k masu, ale takové krmivo se zároveň vyznačuje i vysokou stravitelností a vynikající chutí.

Základem živého organismu je bílkovina

Zlatým grálem ve výživě je dlouhodobě kuřecí bílkovina. Nejčastěji konzumovaný druh masa (jak u lidí, tak u domácích mazlíčků) podporuje rozvoj a růst svaloviny, pomáhá vyvíjet silnou kostru i udržet silnou imunitu. Vitamíny řady B, selen a zinek posilují i činnost mozku a odolnost psů vůči stresu, hořčík a fosfor působí i proti únavě. Lehce stravitelné kuře přispívá k rozvoji svalové tkáně.

A pak je tu zástupce nejmodernější bílkovinné stravy, a tím je hmyzí protein. Je lehce stravitelný, a to i pro psy se sklony k alergiím, proto se považuje za bezproblémové krmivo. Vyznačuje se velmi nízkou uhlíkovou stopou, protože hmyz se krmí jen rostlinnými, lokálně dostupnými organickými produkty.

Ekologie, lokální chov, welfare. A dál?

Ekologie v psí misce? Ano. Výroba kilogramu potravin na bázi hmyzu spotřebuje jen 4 % vody a 2 % půdy z objemu, který je potřeba na produkt s hovězím. Tuna hmyzu navíc dokáže spotřebovat kolem 4,5 tun rostlinných zbytků, které by jinak skončily na skládkách.

Důležitá je i výroba z lokálních surovin a nejvyšší standardy v péči o hospodářská zvířata. Proto evropské chovy v souladu s maximálně přirozenými životními podmínkami garantují humánní přístup i vysokou kvalitu masa.

Pro správný výběr krmiva je tedy třeba se dobře informovat, přemýšlet o všech souvislostech a vybírat nejen podle psích preferencí, ale i dle svých hodnot.

Můžete také zvážit vlastní chov kuřat, více třeba zde: Chov slepic pro úplné začátečníky.

Více z rubriky Mazlíčci

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.