Sociální sítě
Nahoru

Dopřejte si vůni hořícího dřeva

Stále víc lidí se vrací k topení dřevem. A není to jen kvůli romantickému kouzlu praskajících plamenů, tímto způsobem vytápění se dá solidně ušetřit a je i ekologické, protože se jedná o obnovitelný zdroj. Nevýhoda je jediná: dá to práci.

Nanosit dřevo, podpálit a pak pravidelně přikládat do kamen nebo do kotle. A na konec ještě uklidit popel. Pro naše předky to byla samozřejmá každodenní rutina, při dnešním životním tempu si ale nemůžeme dovolit strávit topením tolik času. Při dobré organizaci práce a využití moderních pomocníků si ale můžeme nepříjemné povinnosti usnadnit.

Dobré dřevo, polovina práce

Dřevo na topení by mělo být především dostatečně proschlé. Jak na tom doopravdy je, snadno poznáte, když polínko vložíte do plastového sáčku a neprodyšně uzavřete. Pokud se ani po několika hodinách v sáčku neobjeví vlhkost, je připravené na spálení. Na rozdělání ohně je nejlepší měkké dřevo jehličnanů (smrk, borovice, jedle), na přikládání si ale pořiďte tvrdé listnaté dřevo (dub, buk, olše). Má vyšší výhřevnost a navíc neobsahuje pryskyřici, která špiní krbové sklo.

Nebojte se podpalovače

Nepochybujeme o tom, že umíte naštípat třísky, ale v dnešní době bude možná praktičtější použít průmyslově vyráběné podpalovače. Pokud zrovna nejste na skautském táboře, není to žádná hanba. Jen je třeba kupovat kvalitní podpalovače, které vašim kamnům neuškodí. A budete-li chtít, můžete si časem vyrobit vlastní podpalovače z vysušených pilin nebo olejem napuštěných třísek.

Vysavač na popel Kärcher AD 2 Battery – doporučená cena 4 190,00 Kč (bez baterie)

Tváře umouněné od popela, ale kominík to není

Uklízení popela je špinavá a neoblíbená práce – a nejenom v pohádkách. Pokud ji chcete zvládat rychle a čistě, svěřte tenhle úkol pomocníkovi. Použít na popel běžný vysavač samozřejmě nemůžete, naštěstí ale existují takové, které úklid krbů a kamen zvládají bez problémů. Vysavač na popel Kärcher AD 2 Battery si poradí s popelem, hrubými nečistotami i jemným prachem. Integrovaný výfukový filtr nevypustí žádné nečistoty ven a odfiltruje i ty nejmenší prachové částice. Sací hubice je vyrobena z lakovaného kovu a nádrž z ohnivzdorného materiálu, takže bezpečnost je zaručena. Zacházení s vysavačem je natolik jednoduché, že si s ním poradí kterýkoli člen domácnosti. Funkce ReBoost usnadňuje čištění filtru, díky ní odstraníte popel a prach z filtru pouhým stisknutím tlačítka, a to i během vysávání. Tím je zajištěn kvalitní sací výkon po celou dobu, kdy s ním pracujete.

Velkou výhodou je bateriové provedení. Díky tomu, že není třeba přístroj zapojovat do zásuvky, můžete se s ním nejen volně pohybovat po domě, ale využijete ho třeba i v létě při čištění venkovního grilu na terase nebo na zahradě. Uplatnění najde i jinde v domácnosti, kde je potřeba vysát suché hrubé nečistoty, třeba v dílně nebo garáži.

Více z rubriky Bydlení

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.