Sociální sítě
Nahoru

Dva vzácné obrazy od Toyen na předaukční výstavě

Toyen bezesporu patří mezi ty umělce a umělkyně, jejichž tvorba byla mnohokrát zkoumána a zpracovávána – proto je vždy velkou událostí, když se na trhu objeví obraz, který dosud nebyl široké veřejnosti znám. Hned dvě taková plátna jsou teď k vidění v Galerie KODL.

Toyen: Puis, Plus Tard

Obě díla spadají do autorčina stále více ceněného a vyhledávaného poválečného tvůrčího období, kdy se již natrvalo usadila v Paříži. „Puis, plus tard“ (Potom, později) z roku 1950 navazuje na její cyklus kreseb „Ani křídla, ani kameny: křídla a kameny“ a pracuje v něm s výrazným motivem zrcadlení. Druhý obraz, „Un vide, un silence“ (Prázdno, ticho) z roku 1960, pochází z pozůstalosti Toyen. Noční scéna s tajemnými tvory reflektuje proměnlivost snů, již nám autorka předkládá až abstrahujícím jazykem.

Toyen: Un vide, un silence

Cesta obou děl do pražské Galerie KODL vedla z autorčina pařížského ateliéru přes dva odlišné kontinenty. Zatímco „Un vide, un silence“ se drželo na tom evropském ve švýcarské sbírce, než bylo vloni znovu prezentováno v pařížské aukční síni Sotheby’s, obraz „Puis, plus tard“ pochází ze sbírky v Latinské Americe. I tam totiž tuto významnou českou umělkyni obdivovala celá řada sběratelů.

Malířka Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová)

Skutečnost, že se tato dvě jedinečná díla nyní setkala však není zcela náhodná. Galerie KODL se tvorbou Toyen dlouhodobě zabývá a má velký podíl na jejím prodeji a zpřístupnění nejširší veřejnosti u nás i ve světě. Zprostředkovala například zapůjčení až poloviny děl prezentovaných na autorčině rozsáhlé výstavě v Hamburku a Paříži. Dosud také na světovém aukčním trhu prodala nejvíce děl Toyen.

Pohled do galerie

Oba výše uvedené oleje může široká veřejnost spatřit na předaukční výstavě, která je otevřena denně od 1. do 27. května. Aukce se uskuteční 28. května na pražském Žofíně a online na portálu Artslimit.

Podrobnosti o předaukční výstavě, včetně virtuální prohlídky, lze objevit na webu galerie.

Více z rubriky Umění

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.