Sociální sítě
Nahoru

Litovelský Otvírák letos nasadil laťku hodně vysoko

Počasí bylo přímo ukázkové, pivo vychlazené na ideální teplotu a účinkující předváděli na scénách parádní show, která roztančila a rozezpívala 4 000 návštěvníků. Na čepu byla všechna litovelská piva včetně speciálů a největší úspěch sklízel Josef, Gustav a Moravan. Celkem se vypilo neskutečných 20 000 piv. Letošní ročník festivalu Litovelský Otvírák byl zároveň oslavou 130. narozenin pivovaru, a tak nechyběly tradiční exkurze do pivovaru, novinka v podobě školy čepování piva a překvapení pod taktovkou litovelských sládků. Celý festival zakončil impozantní ohňostroj, který rozzářil noční nebe nad litovelským pivovarem.

Litovelský Otvírák, který má za sebou svůj 18. ročník, začal ve 12:00 hodin a na hlavní scéně si návštěvníci užili kapely Šrouby a Matice, 05 a Radeček, Legendy se vrací, DESMOD, ale taky ikonu českého popu Michala Davida a Kristýnu. Druhé scéně na nádvoří dominovaly Deep Purple Tribute, Checkpoint, GABRIELA V.G., Fofrovanka nebo Perseus.

Historická show pod taktovkou sládků

Po 17:00 hodině čekalo na hosty překvapení, které sklidilo obrovský úspěch. Na pódiu vystoupili emeritní sládek Miroslav Koutek a sládek Petr Kostelecký v historických kostýmech jako ikony litovelského pivovaru Josef Elleder a Josef Svozil a předvedli divákům originální kulturní vložku. „Náš pivovar tento rok slaví 130 let od svého založení a bylo nezapomenutelné užít si takovou oslavu s bezmála 4 000 gratulanty,“ říká emeritní sládek Miroslav Koutek a dodává: „Sám vím, jak dlouhou cestu náš pivovar za ta léta ušel, jak se vyvíjel a rostl, ale respekt k pivovarskému řemeslu, tradici a kvalitním surovinám je základ, který se u nás nemění a potvrzuje náš správný přístup.“

Narážení narozeninového soudku

Dalším překvapení bylo naražení soudku s nefiltrovaným narozeninovým speciálem 13 % uvařeným v litovelském minipivovaru. Této zodpovědné činnosti se ujala s hrdostí a úctou Iva Kohútová, hospodská Hostince U Kotásků, který provozuje už 4. generace od roku 1905. „Loni jsme o tomto čase naráželi naši novinku hořkého Josefa 11,5 %,“ vzpomíná Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel a s úsměvem dodává: „ A nyní rok po uvedení na trh sklízí famózní úspěchy. Nejen, že jsme jej začali pro enormní zájem zákazníků stáčet do lahví, ale na letošním PIVEXU získal od odborné degustační komise zlatou medaili v kategorii ležáků. Josef potvrzuje, že inovace s respektem k tradici nezpochybnitelně patří i do pivovarského řemesla.“

Škola čepování piva a exkurze pivovaru

Pro ty, kteří chtěli nahlédnout do tajů vaření piva, byly brány pivovaru otevřeny po celou dobu trvání festivalu. Návštěvníci si prošli varnou, spilkou, ležáckými sklepy a seznámili se s prací sládka nejen dnes, ale i v historických souvislostech. Úspěch slavila také novinka – Škola čepování piva. Naši zkušení bartendeři učili zájemce své řemeslo i fígle, jak dobře načepovat pivo tak, aby si mohli naplno vychutnat jeho chuť, říz a pěnu.

Více z rubriky Hudba

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.